3/22/12

susu iiham vs mamil gold

rasanya aku cam nak tukar susu untuk qis la..sekarang dia minum susu mamil gold...ni la satu2nya  susu  yang sesuai dengan qis..susu lain  qis tak nak okey..dah macam2 susu aku try tukaq..tapi dia tak nak..
lastly aku sedekah ja dekat orang lain..rugi duit mak kau tau..hahahahaha...mamil gold

aku memang dah  lama tau  tentang susu ni..tapi si qis ni memang senstip sangat kalu aku tukaq susu
even dia tido pon..dia akan tau...

nak tau susu apa??

susu ni ha..sekarang memang dah berkenan tahap max dah..hopefully qis bleh terima susu ni


Semua Produk Ilham dihasilkan dengan rumusan seimbang dan disyorkan sebagai pemakanan sampingan untuk memenuhi keperluan pemakanan harian si manja. 
Susu Ilham mengandungi Terapi Al-Quran dan tidak boleh dilangkah.

TAHUKAH ANDA?

Susu

Susu sering kali bererti cecair berkhasiat yang dihasilkan oleh kelenjar mamari mamalia betina. Ia membekalkan sumber utama khasiat bagi anak yang baru lahir sebelum mereka mampu menghadamkan makanan yang lain. Ia juga diproses menjadi hasil tenusu seperti krim, mentega, yoghurt, aiskrim, gelato, keju, casein, protein gandum, laktosa, susu pekat, susu tepung, dan banyak jenis tambahan-makanan lain dan keluaran pengilangan. Susu akan basi jika dibiarkan terlalu lama.
Susu ibu diberikan kepada bayi melalui penyusuan badan, samaada secara langsung atau oleh diperah untuk diberikan kemudian. Susu awal yang dikenali sebagai kolostrum, dan mempunyai antibodi ibu kepada bayi. Penyusuan badan mampu mengurangkan risiko banyak penyakit kepada kedua-dua ibu dan bayi.

Komposisi dan khasiat

Komposisi susu banyak berbeza antara spesies kepada spesies; sebagai contoh kandungan susu lembu berlainan sama dangan susu kambing, yang mana seseorang yang merasa keduannya akan sedari. Faktor seperti kandungan laktosa, perbezaan kandungan dan saiz (globule) lepa lemak dan kekuatan (curd), dibentuk oleh enzim manusia menghadamkan susu, boleh berbeza antara mamalia dengan mamalia lain. Sebagai contoh:
  • Susu manusia cair dan kaya dengan laktosa, kebanyakannya gula.
  • Susu lembu lebih rendah kandungan gula dan tinggi dalam protein, dan mengandungi sekitar 3.5% hingga 6.5% lemak susu, 4% hingga 8.5% pepejal susu dan sekitar 88% air. Protien utamanya (80%) merupakan kasein, sementara protein whey membentuk bakinya.
Laktosa di dalam susu dihadamkan dengan bantuan enzim laktase dihasilkan oleh tubuh bayi. Bagi manusia, penghasilan laktasa menurun kearah dewasa (bergantung kepada gen seseorang), dalam kebanyakan kes sehingga tahap dimana laktosa tidak dapat dihadamkan, mendorong kepada ketidaktahanan laktosa, keadaan gastrointestinal yang terdapat kepada ramai orang.
Susu penuh mempunyai sekitar 634 kalori setiap liter.

Badam:

BadamBadam merupakan kacang istimewa yang menjadi makanan sampingan yang biasanya dimasukkan ke dalam coklat bagi meningkatkan kesedapan dan nilainya. Badam telah digunakan atau dimakan oleh masyarakat di Timur Tengah, Iran, Afghanistan, Pakistan & India, beribu tahun dahulu bagi tujuan meransang minda dan meningkatkan daya ingatan bagi tujuan penghafalan al-Quran, Hadist dan pelbagai ilmu.
Sebagai contoh penyelidikan yang telah dibuat, hampir semua kanak-kanak, remaja, orang dewasa serta warga emas yang menghafal al-Quran, Hadist dan pelbagai ilmu di sekitar Pakistan & India, mereka telah mengambilnya sebagai salah satu sumber makanan tambahan bagi tujuan meningkatkan daya ingatan bagi tujuan hafalan dan menjaga ingatan. Penyelidikan ini termasuk juga ahli akedemik & golongan professional di sana, kerana mereka sudah menjadikan pengambilan tersebut sebagai amalan harian.
Pakistan dan India telah banyak melahirkan para saintis, pakar perubatan dan para juga alim ulamak yang pakar di dalam ilmu al-Quran & Hadist yang layak diberi gelaran Sheikul Hadist sehingga diberi kemuliaan oleh ALLAH untuk mereka mengajar di Mekah dan Medinah. Sudah menjadi kebiasaan di Pakistan dan India sekiranya kita terjumpa pakar-pakar perubatan, saintis, pakar teknologi maklumat, pakar jurutera serta golongan professional yang menghafal a-Quran & Hadist.
Menurut pakar-pakar pemakanan, badam merupakan sumber makanan untuk kesihatan kerana khasiatnya yang pelbagai. Badam mengandungi 20 kali lebih banyak protein jika dibandingkan dengan bijirin lain. Kandungan lemak dan kabohidratnya tinggi dan ianya mengandungi sumber gula yang tinggi.
Menurut kajian kandungan vitamin B dalam badam mengatasi kandungan vitamin di dalam telur. Kandungan kalsium juga mengatasi kandungan khasiat susu dan dan kandungan fosforusnya melebihi kandungan fosforus di dalam keju. Kanak-kanak juga amat sesuai memakan badam kerana khasiatnya dapat membantu pembesaran mereka, selain membina tulang dan gigi. Sementara kepada orang dewasa pula ia dapat membantu menyihatkan jantung mereka.

Kurma:

Kurma
Kurma adalah sejenis tumbuhan yang dikenali dalam bahasa saintifik Phonex Dactylifera. Kurma mengandungi lebih 50% glukosa dan ianya dapat diserap oleh badan dan mampu memberi tenaga yang segera dan konsisten kepada kanak-kanak. Kurma juga mengandungi serat, amat baik untuk mencegah sembelit dan memudahkan pembuangan air besar.

Kismis:

KismisImam Zuhdi berkata: “Sesiapa yang ingin menghafal Hadith hendaklah ia kerap memakan anggur kering”
Kismis mempunyai banyak khasiat pemakanan seperti mineral, serat dan vitamin yang merupakan nutrisi penting untuk badan. Dalam Islam, kismis sudah lama disarankan untuk pemakanan kanak-kanak kerana ia adalah makanan tambahan yang mampu merangsang minda dalam melahirkan generasi genius. Menyedari kebaikan kismis dan kemampuannya menjadi snek dalam makanan kanak-kanak, masyarakat Barat turut mula mengambilnya di dalam diet seharian mereka.

7 comments:

-oP_ida- said...

aritu kaknida pn nak cuba kat sofia...tp kalu nak beli kat myden jaa juai..makaii jauhnya..huhuhuh

PinKy MoMMa said...

baru tau tentang susu ilham tu hehehe..anak i minum dutch lady jer..dr abg long smpai la ke adik uols ;)

Kyra said...

k.nida:: mydeen mana?? bukit jamboi ka?
khai nak try tengok
berkenan sesangt dgn susu ni..sat mak bekenan anak tak bekenan payah juga citanya tu...

Kyra said...

pinky momma::jom la try..haha

Anonymous said...

I [url=http://informationthehealth.net/1991/05/28/hydro-chlorate-and-infants/]hydro chlorate and infants[/url] squelched control [url=http://informationthehealth.net/1991/07/03/z-7.5-zopiclone-canada/]z 7.5 zopiclone canada[/url] rebels methodically [url=http://informationthehealth.net/1991/07/15/jel-candles/]jel candles[/url] worn see [url=http://informationthehealth.net/1991/08/02/prostate-cancer-flaxseed/]prostate cancer flaxseed[/url] beneath later [url=http://informationthehealth.net/1991/08/11/pneumococcal-polysaccharide/]pneumococcal polysaccharide[/url] quit lawyer [url=http://informationthehealth.net/1991/09/06/tropical-smoothie-coupons/]tropical smoothie coupons[/url] halfway routine [url=http://informationthehealth.net/1991/09/06/thyrolar-no-prescription/]thyrolar no prescription[/url] curses crowbait [url=http://informationthehealth.net/1991/10/06/nutrasweet-kills-ants/]nutrasweet kills ants[/url] ploy cypresses [url=http://informationthehealth.net/1991/11/09/choline-effect-on-vestibular/]choline effect on vestibular[/url] training banking palm.

Anonymous said...

[url=http://buyxanax860.webs.com/]buy xanax no prescription mastercard[/url]
[url=http://buyxanax209.webs.com/]green xanax bars how many mg[/url]
[url=http://buyxanax975.webs.com/]can buy xanax mexico[/url]
[url=http://buyxanax859.webs.com/]xanax xr buy online[/url]
[url=http://buyxanax872.webs.com/]buy cheap xanax no prescription[/url]
[url=http://buyxanax948.webs.com/]buy name brand xanax online[/url]
[url=http://buyxanax117.webs.com/]best place order xanax[/url]
[url=http://buyxanax450.webs.com/]buy 1 mg xanax online[/url]
[url=http://buyxanax642.webs.com/]how to buy xanax on line[/url]
[url=http://buyxanax280.webs.com]where to buy xanax bars online[/url]
[url=http://buyxanax780.webs.com/]buy cheap xanax india[/url]
[url=http://buyxanax216.webs.com/]can buy xanax thailand[/url]
[url=http://buyxanax207.webs.com/]buy cheapest xanax[/url]

Anonymous said...

[url=http://buyxanax860.webs.com/]buy xanax online insurance[/url]
[url=http://buyxanax209.webs.com/]buy xanax 3mg online[/url]
[url=http://buyxanax975.webs.com/]how to purchase xanax online[/url]
[url=http://buyxanax859.webs.com/]order xanax online free consultation[/url]
[url=http://buyxanax872.webs.com/]buy cheap xanax overnight shipping online[/url]
[url=http://buyxanax948.webs.com/]buy name brand xanax online[/url]
[url=http://buyxanax117.webs.com/]places to order xanax[/url]
[url=http://buyxanax450.webs.com/]order real xanax[/url]
[url=http://buyxanax642.webs.com/]order xanax mexico[/url]
[url=http://buyxanax280.webs.com]mail order xanax canada[/url]
[url=http://buyxanax780.webs.com/]buy cheap generic xanax online[/url]
[url=http://buyxanax216.webs.com/]buy xanax san francisco[/url]
[url=http://buyxanax207.webs.com/]can you buy xanax hong kong[/url]