11/29/11

Bila lelaki kehilangan tulang rusuk

WANITA: Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
LELAKI: Kamu!!!
WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti) Kamu, tulang
rusukku.

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur,
Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang
rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi
merasakan sakit di hatinya...

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk
sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan
masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi
membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan
cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai
menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA
lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak
cintakan saya lagi!!!".

LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga
berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang
rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat.

LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang
telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air
mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad
untuk berpisah. "Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi
Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing". 

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha
mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi
sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai. 
LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di
hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.
 
Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana
banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah
dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar?
WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI: Belum.
WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan
kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu
nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah. 
WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal.."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang
korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan
kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah
kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia
patahkan.

*
Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai.
Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang
dikemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah
terlambat...*

*Kerana itu, **jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh
hati.**.. Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata
yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan *
*menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar
risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.*
*Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan
akibat yang akan diterima?? *
--



SECRET OF BANTAL HAMPA..CER BACA TENGOK!!

1)       Memeluk Bantal

 Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa
seni. Mereka
mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap
lukisan, muzik dan sastera.
Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik.
Kadangkala ada yang
boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui
mimpi. Mereka
juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.



 2) Menggunakan Banyak Bantal

 Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam
kehidupan seharian
mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka
jarang membuat
keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan
pandangan orang lain.


3) Tidur Dengan Satu Bantal

 Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh
menerima keadaan
seadanya. Mereka juga membuat keputusan
berdasarkan fikiran dan
bukan nafsu semata-mata.


4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki

 Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang
bergaul dgn
org ramai, malah kaku dalam pergaulan. Ini
menyebabkan mereka
cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar
menempuh jalan pintas
untuk mencapai cita2. Mereka tdk suka berusaha.


5) Tidur tanpa Bantal

 Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat
tinggi.
Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan
membawa kepada
sifat ego.


6) Tidak punya bantal
 KESIAN P LA BELI SEBIJIK BUKAN MAHAI PON...MURAH JA...RM 8.00 SEBIJIK..NGEEEEE...
JGN MARAH...



Paku di dinding hatimu

Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat
mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja.

Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku.
"Untuk apakah paku-paku ini ayah?" tanya pemuda tersebut.
"Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita
ini, bagi melepaskan kemarahan mu"
jawab ayahnya. Pada hari yang
Pertama sahaja, pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok batu
tersebut. Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya,
jumlah paku yang digunakan juga berkurangan.
Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya dari memukul paku
menembusi tembok batu tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari,
dimana pemuda tersebut tidak marah, walau sekali pun.
Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira.
Bapanya mengucapkan
tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu
satu persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan.

Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku
tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut
kepada bapanya dengan bangganya.
Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata
"Kau
telah melakukannya dengan baik, anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang
di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi
seperti sebelumnya
. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika
marah, ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka
,
sama seperti ini.Kau boleh menikam seseorang dengan pisau dan membunuhnya. Tetapi ingatlah,
tak kesah berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatam mu,
namun lukanya masih tetap ada
. Luka di hati adalah lebih pedih dari luka
fizikal
. Sahabat adalah permata yang sukar dicari.
Mereka membuatkan kamu ketawa dan menggalakan mu
ke arah kejayaan.

Sahabat juga adalah seorang pendengar, berkongsi suka dan duka dan
sentiasa membuka hatinya kepada
kita.

wordless wednesday ## 3

                                                           tiga sekawan

qis,qistina,ayrel

jom race


mama jumpa semalam dalam beg qis..tat y la berat berat beg dia..ishhhh kalu boleh semua benda nak sumbat dlam beg comel tu...ish ish ish..senget bahu kang!!




lapaq...

As salam..lapaq lapaq lapaq.................
cepat la budak operation perot aku dah lapaq ni...dok nyanyi lagu apa pon aku tak tau!!
sementara aku dok nunggu bebudak operation balik..dengan rasminya aku membacuh secawan kopi dan mencicah biskut kering...exceli aku dah order mee goreng mamak...sedang tunggu dengan penuh kesabaran..

lunch time tadi dah mengcekik but still lapaq lagi..mana tak gumok..smpai orang nampak aku dah macam orang pretnet
ok fine..aku lapaq..malas la nak diet..klau aku diet degn cara  relax ja..tak ketaq kaki... ok!!!..akan aku teruskan..yang problemnya tak boleh...X BOLEH..

aku  akan jadi pakingsn...hmmmmmm....do i care!!

orite nak continue my job dan nak verangan mee goreng mamak yang bakal menjelma kejap je lagi kejap je lagi kejap je lagi...wahai perot sabar ok!!


cenggini gamaknya rupa mee goreng aku satg...
ok selamat bertea time....dan selamat berkerja

11/28/11

TERIMA KASIH PAPA

ENTRY KHAS BUAT PAPA

THANKS PAPA SEBAB BANYAK MEMBANTU MAMA..
LATELY MAMA MEMANG SIBUK DENGAN KERJA,KENDURI DAN RASA SEDIKIT TERABAI DENGAN KEWAJIPAN MAMA SEBAGAI SEORANG ISTERI...
TAPI PAPA TAK PERNAH MERUNGUT MALAH BANYAK MEMBANTU MAMA DARI SEMUA SEGI

MAAFKAN MAMA JIKA MAMA MENYUSAHKAN PAPA..MAMA TABIK SPRING DENGAN PAPA TAK PERNAH MERUNGUT  DAN MAMPU TERSENYUM DENGAN GELAGAT MAMA YANG SENTIASA SIBUK...HMMMMMM

TAPI BUKANKAH SALING BANTU MEMBANTU LEBIH  MENGERATKAN KASIH SAYANG??
BUKAN MAMA TAK SEDAR MAMA DAH ABAIKAN TANGGUNGJAWAB MAMA....
KEMARIN MAMA STILL KERJA ORANG LAIN PUBLIC HOLIDY MAMA KERJA..
BALIK KERJA DAH PENAT DAN TAK SEMPAT NAK LUANGKAN MASA BERSAMA PAPA DAN QIS....thanks sebab jadi houseusben...muahahahaha.

I LOVE U PAPA N QIS....

toys museum tanjung bungah penang

tengah dok kelebek album..tetiba jumpa gambaq p toys museum 2,3 bulan lepas kot..
makanya nak update la dalam belog mama qis..ni kan diary...dok sesaja boleh la tengok kenang kenangan g jenjalan kan!!

selama dok penang ni baru 1st pergi toys museum ...kesian dak...bukan apa time bercintan cintun takkan marka nak bawa p toys museum  kot!!    mana romantik..hahahahahah padahal tak tau pon..buleh tera tu!!..ekekekekeke....

banyak juga toys dekat dalam tu..tapi tak semua toys dalm dunia ni ada dlam museum tu....ada juga yang tak dak..mebi depa tak sempat nak follow up  dan pergi beli mainan baru.. contohnya sponge bob tak dak pon..sebab dia kata semua toys didunia ada dalam museum tu..hahahahahhahahaha
nampak nampak customer is always right yer!!!
ok ok..apepun enjoys la juga kami anak beranak yang jakun pergi tengok toys museum tu...
lets enjoys da pixs


























sekian.... :)

11/24/11

TAK PAYAH NAK BANGGA SANGAT OK ..MELUAT AKU!!!

HARI NI ADA OPISMATE AKU NAIK ANGIN. NAK KATA MEROYAN TAK KENA KOT..BUKAN PERNAH BERANAK!!..KALU NEK ANGIN PON AGAK2 LA TAK PAYAH LA NAK LEMPAQ TELEFON,TENDANG ABEH KOTAK..
BUAT LINGKOP HARTA BENDA SYARIKAT JA..
KAN SENANG KALU SATU BENDA TU TAK BLEH GUNA...HANG INFORM LA ORANG YANG BERTANGGUNGJAWAB
NI NAK TUNJUK PERANGAI EGO,KERAS KEPALA BATU,BONGKAK TU KAT ORANG...
PLZ LA ORANG TAK MAU TENGOK MALAH TAK SUKA WALAU SEBESAQ KUMAN PERANGAI YANG HAMPA BUAT TU..
BE PROFESIONAL LA SIKIT..'
AWAT????? RASA BANGGA SANGAT KA DENGAN PERBUATAN MACAM TU..SORRY OK!!!
TAK PAYAH NAK BANGGA SANGAT!!!
BELAJAQ TINGGI2 TAPI AKAI MACAM KERBAU!!
HENTIKANLAH PERANGAI  ANGIN TAK TENTU HALA HAMPA TU....
MELUAT!!!!!!!!

11/23/11

9 jenis anak setan

tu dia hari ni nak pekenai jenis2 anak setan...setan laknatullah ..p jauh2...suh suh suh suh


9 Jenis Anak Syaitan

1. Zalituun
Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat.Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A'awan
Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf
Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth: disko, kelab mlm & tempat yg ada minuman keras).

5. Murrah
Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc.

6. Masuud
Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.

7. Daasim
Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumah tangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

8. Walahaan
Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

9. Lakhuus
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.

11/21/11

qis

 dulu si kenit ni memang peminat fanatik upin ipin...pelakon2 dalam cerita upin ipin tu semua qis hafal ...sekarang dah kurang dah..last year pesta  penang mama ada belikan dia sepasang baju yang boleh tulis nama kat  belakang baju tu..dia punya pakai sampai naik lasam baju tu..wahhhh pesta dah nak stat dah..
kaler pon tak shantek mama tengok
sekarang ni dia peminat fanatik kengki bird ( angry bird )..dia akan berebut  dengan mama nak main kengki bird..tapi  lastik kengki  bird tak  kena pon..macam2 kan peel anak kita ni sementara nak besaq...

haiwan belaaan

pernah tak uolls tengok dinasor a.k.a dino trex...aku ada bela dinasor. dinasor ni  aku bagi nma mr bobo..
.tak payah bagi makan cuma letak dalam ayaq..lelama dia makin membesor bak juara....pelik tak??pelik tak??
hmmmmmmmm tak pelik kan..hahahahhahaha...tau tak pe...

exceli ni mainan time kecik2 dulu..aku beli menatang ni time p melawat sambil belajar(cam skulah2 dulu la plak) dekat jusco seberang jaya.. papa qis bawa  wife dengan anak2  pegi  nengok dinasor robot.....
jakun hokey!!

ok meh kita tengok aku bela mr bobo ni dalam air tanpa makanan ..ngeeeeeeee
dari day 1- day 4

day one mr bobo kecik je kan

day 2 nampak agak sedikit kembang mr bobo ai!!


day 3 tudia sudah gumok ye kamoo

day 4 nahhhhhhhhhh sampai tertonggek  mr bobo..see sihat kan mr bobo ai!!

11/18/11

balik kampong!!

esok 19/11/2011..yewwwwww nak balik kampong..tapi kali ni hanya mama ,qis dan kawan mama tumpang sekali sebab kami sma kampong dan sama2 nak balik attend kenduri kawen mmber ..

.papanya tak balik sebab ada hal..its ok mama paham..kerja papa lagi penting kan??  lain kali kita balik bersama...lagipun mmber mama ada boleh la temankan mama drive tak la sunyi sangat kan...dan mama pon tak risau sangat sebab ada orang  boleh tengokkan qis..takot dia duduk tak diam kang...haru mama...

ok doakan perjalanan mama ye besok!!
selamat pergi dan balik

p/s:..balik kampong ooooho ho ho ho ho ho ho ho ho..
balik kampong

11/17/11

harap faham

AS salam..ni bkan cerita lucah atau cerita rogol2  atau cerita bunuh-bunuh ok!!
ni cerita pasai orang yang suka masok jamban tapi tak reti nak FLUSH DAN CUCI BALIK!!!
sebelum dan selepas..sebelum bersih selepas macam haram J....Orang selalunya b4 tak ok after ok..ni terbalik plak b4 ok after cam haram J

dah banyak kali terkena kat aku..tak payah suruh aku cerita keadaan camna..korang just imagine sendiri..mesti selama korang hidup ni mesti pernh terkena kan..tak 2 kali mesti 3kali terkena..ekekekkekekeke..gerammmmm kan!!
eeeeeeeeeeeeeeeyaaqqqqqqqqqqqqqq    aku nak SNAP pix bullshit tu eeeeee TAK KOT!!..takot sat lagi tak lalo mkan kang!!....
dasar pengotor la,bauuu..walawee serupa bau loji...camna  agak nya kat rumah depa kan..macam mna depa buat kat toilet awam camtu  la kot depa buat kat rumah ..hmmmmm wallahhualam....



kang aku letak signboard lagu ni baru rancak

paham ker tidak!!!

ko paham ke tidak

tolong la jaga kebersihan tandas yer...kebersihan mencerminkan keperibadian kita ..betol  ka ayat aku!!! betol ka.....hmmm hentam je labusssss

11/16/11

gagap...kalau korang ada petua minta share sangat!!!

gagap hmmmmmmmm!!!
sekarang umur qis dah 2 tahun lebih dan petah bercakap..tapi yang amat merunsingkan aku sekarang ni..kekadang tu bila dia nak cakap sesuatu perkataan
 for example
mama::mama  qis nama apa????
qis    :::mama mama mama mama nama khai

aku tak tau la first word tu dia gagap @ dia tengah befikir nak sebut nama mama dia...tapi tak la teruk sangat..
kalau boleh  aku nak elakkan dia becakap cenggitu..takot tabiat  melekat sampai kebesar...

heyyyyy.....sapa kata aku gagap..aku test mama ja..hahahhahahahhaa!!!
ishhhhhh tak shantik la anak mama cakap camtu....kekadang time dia cakap camtu..aku akan tampaq cket  dekat pipi  bagi dia lancar menyebut apa yang dia ingin cakap.....tu petua orang tua2...kalu aku tampaq mesti dia terus lancar...
                             
ada orang cakap kalu tak bagi gagap ambek surat yang baru2 posmen pos tampaq kat pp..baru tak  gagap..hahahhahahahahhaha....macam2 kan...

aku baru perasan sejak 2,3 hari ni..kekadang bebudak ni boleh terikut juga dengan kwan2..sebab dulu tak pernah plak aku dengaq  dia cakap gagap...tapi ada la sorang budak kat umah tok qis..dia gagap..hahahahahahaha..wallahualam..

kalau korang ada petua minta share sangat!!!
thanks

akhirnya ke jinjang pelamin AMIN

selamat pengantin baru semoga kekal abadi bahagia ke akhir hayat...
untuk kak nor dan abang sham..penantian selama 12 tahun menyulam kaseh  bercntan cinton..dari usia muda remaja..baru nak kenai taik ayam udah bercinta ye!!!...hahahahahahaha...naik gunung trun gunung seberang laut..macam2 la rintangan yang depa ni hadapi ..kalu ALLAH kata tu jodoh kamoo..jodoh kamoo juga tau!!

penantian selama ini telah pun berakhir pada 12/11/2011 dengan meriahnya...rasa tersangat terharu tengok depa bersanding dengan muka yang cukup berseri-seri... sekali lagi nak ucap untuk kak nor and abg sham..moga2 ALLAH limpahkan nur kebahagiaan kepada kehidupan yang bakal kak nor and abg sham tempuhi bersama dan kekalkan ikatan perkahwinan ini  hingga ke akhir hayat
amin ya rabbal allamin...

lets enjoys the pic ya









ada lagi nk cita pasai akak ku sorang ni plak...xceli aku teringin sngat nak tengok akak aku yang sorang ni naek pelamin...bila kak?? deq dah tak sabaq dah ni!!
untuk kak deq doakan kak cepat naik pelamin k...
semoga  cepat2  dipertemukan jodoh olehnya

akak yang pakai baju kaler biru ok..yang kaler putih akak pengantin


11/15/11

MIMPI ARWAH

OPISMATE AKU BERSAMA ARWAH ABANG RASHDAN...

Darinya kita datang dan kepadanya kita kembali...
Khalid al-Anbari dalam bukunya Kamus Tafsir Mimpi menyebutkan bahwa tanda mimpi yang benar adalah sebagai berikut.
1. Bersih dari mimpi kosong, bayangan-bayangan yang meresahkan dan menakutkan.
2. Dapat dipahami ketika terjaga.
3. Tidur dalam keadaan pikiran jernih, tidak disibukkan oleh persoalan apa pun.
4. Mimpi tersebut dapat ditakwilkan sesuai dengan apa yang ada di Lauh Mahfuzh

panjang cerita nak!!hehehehehhe

dah 2 malam  mimpi opismate aku yang telah kembali ke rahmatullah pada 21.2.2011..apakah maksudnya yer..
datang opis aku terus google apakah maksudnya arwah
- minta pertolongan kita..sedekahkan apa yang patot..lebih afdal sedekahkan AL-fatihah
-kalu datang dengan muka yang  tenang dan heppy maksudnya ada orang cakap mungkin si arwah tenang dan gembira disana
-ader juga orang kata tolong bayarkan hutang?????????
-macam2 yang aku google ni..dan yang paling aku terkezut monkey
dia mau kita ikot sekali..gggluuurrrrrrppppppppppp!!!
ajal maut ditangan tuhan..mungkin mimpi tu mainan syaitan..
apa yang aku boleh buat banyakkan sedekah ayat suci AL-QURAN padanya.....
AL-fatihah buat abang rashdan..

.

jangan ingat bebudak tak pandey menipu hokeh!!

cerita ni dah kedaung dah...tapi aku nak cita jga...sebagai pedoman hidup..ngeee..pedoman tu!! tak tahan...
pedoman ye??
cerita dia camni!!

ok!!..kat rumah tok qis a.k.a baby sitter qis..ada lagi budak yang tok qis jga..depa  ni ada 3 beradik..identiti mangsa
* abang umur 7 tahun perwatakan agak diam..bila tnya cket buat muka dan macam nak rhodok abeh tikaq2..malu agaknya...
* kakak umur 5 tahun perwatakan hmmm bercakap juga tapi  agak sombong
* adik umur 2 tahun sama dengan qis ok..tapi qis selalu buli adik dia ni...hmmmm..cucuku gangster!!

ok dialog antara
tok qis::hampa(kami laki bini) ada tak terbuli @terkata kat bebudak ni
kami::bila masa yang kami dok kata..hahhhhhhhh??kata pa??
tok qis::hmmm tak tau la..mak dia mai habaq tadi..yang papa n mama qis kata kat adik dia pungkok macam pungkok ayam n dok tidoq atas perot adik dia kira macam buli adik dia la....

kami::: time tu rasa cam nak telan orang tau!! ..benda kami tak buat..hangin la wey
tok qis::tu la aku pon tak dengaq pon hampa kata lagu tu
kami:: kami tengok budak2 tu kesian tok oiii...apa ingat kami tak dak otak ka nak buat lagu tu..kami pon ada anak..takkan kot nak buat kat anak orang lagu tu..

aku kekadang cakap dengan bebudak tu punya la susun ayat tapi!!!!!!!!!!!!!!!hampesssss
kesian tengok bebudak tu...kekadang makn bubur nasi ja...sometime aku kasi duit kat depa p beli apa2 untuk depa makn...lastly aku juga yang jahat!!aku bukan nak mengungkit...

selepas dari kejadian tu..aku and usben terus tak layan bebudak tu dah..bukan apa takot tersilap melawak..satg lain plak si kakak tu p menyampai..yang tukang menyampai si kakak tu la.
.
selepas tu tok qis ada cita kat kami.mak bebudak tu  mai minta maaf kat hampa..dia kata anak dia memang lagu tu  mulot pandai sangat.. haiiiiiiiiiii buleh plak....aku tak kisah kalu benda tu betoi ok fine..aku n usben akan minta maaf balik dekat mak dia..masalahnya kami tak buat..tak syok la kan satg  mak dia kata apa plak!! depa ni laki bini suka mengata itu ini kat orang.eeeeeeeeeee
.tak dak masa la aku nak p jaga hal hampa..aku memang tak suka gadoh ngan orang...memang aku tak suka ok!!!

moral of the story::janganlah  percayakn 100% cakap anak korang  dan jangn nak serbu ikut suka hati ok siasat dulu..

11/14/11

aku kuat berangan

aku ada kelebihan kuat berangan hampa ada dak??
hahahahahhaha...hampa tau lani aku selalu berangan nak rumah aku jadi  cantik,,buleh kata tiap waktu aku dok sorang2 aku mula la dok berangan

nak buat bilik anak aku jadi comel la..beli perabot comel2 hahahhaa...besala lani dalam bilik anak aku ada menan dia ja besepah dengan tilam single untuk dia..katil tak dak pon...huhuhuhu..tu pasal la aku rajin google nak tengok desingn bilik kanak2 jadi cantik,,tapi tu semua impian je la..no $$$$$$$$ no talk ok!!

besaq kan impian aku...tapi tak pa aku sedaq sapa aku...takpa pelan2 kayuh....berangan bukan kena duit kan,lagipon aku bukan keja cop duit,,kalu keja cop buleh juga rembat tak banyak cket pon jadi la...hahahahahha..tu pasal la kalu sesiapa ja deco rumah aku akan cepat2 tengok..aku sokaaaaaaaaaaa
lalu tersenyum...

hehehehehehehehehehehehehe....INSYAALLAH akan ku tunaikan juga impian ku ini..kekekekekekeke

jangan caya tahyul ok!!

pagi kemarin bangun pukol 5 pagi.. bangun tido dan terus menonong p dekat washer machine amek kain buruk yang aku basuh nak p sidai..dalam keadaan separuh sedar plus mamun2 baru bangun tido...

p mai p mai dok gendong kain buruk tu  nak p sidai...besa la dok mamun2 pas tu terhoyong hayang  plak bawa kain buruk tu..kain tu plak meleret tapi aku tak sedaq..sekali  pusing tak perasan plak bekas minyak masak aku yang comel tu tersangkot dengan kain buruk tu...prangggggggggggg!!!!!! jatoh berkecai!!
dan2 mata terbuka serupa ikan buntal terus jadi segar bugar!!..nahhhh amek hang nak mamun sangat..hmmmmmmm tak pasal2..dok jadi bibik2 pepagi buta...

sambel dok lap minyak tu..dalam kepala otak ni dok teringat..ishhhhhhh makna pa aih,,kaca jatuh berkecai ni...nak tau maksud apa kalu kaca pecah??






                                                                 maksudnya

tersangatlah pendek jawapan dia......hmmmmmmmmmm cemerekap a.k.a cuai........jawapannya...
so kita ni tak payah la nak percya dengan benda tahyul ni..tak bagusss..think positif ok!!
dah benda tu nak pecah kan nak buat camna!!

11/13/11

umat islam perlu sedar dan bersatu


persatuan Melayu Kristian telah SA...H ditubuhkan di Malaysia !!


Injil telah dicetak & di edar...
IFC buat RoadshoW besar-besaran sokong kebebasan Beragama...
Bersedialah wahai saudara - saudari ku yang amat disayangi...
BERDOALAH SEMOGA UMAT ISLAM SELAMAT
tolong sebarkan kepada yang cintakan
AGAMA ALLAH S.W.T.

(Agama Islam)....
gambar Lina Joy ( belakang sekali ) & Para peguamnya ISLAM DIHINA DI MALAYSIA
Baca sama-sama...

Dunia akhir zaman semakin menakutkan bila
berkait dgn soal akidah. Nak jadi apa dah ni??
Patut laa ada yang kata tak nak ada anak.
Bukan takut nak beranak, tapi takut
ada anak yang terpesong akidah.. baik tak de langsung!!

Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria bangkit dalam isu ini dengan
membuat kenyataan akhbar bahwa umat Islam wajib isytihar perang
terhadap pertubuhan IFC itu dan minta 50 ahli politik Islam yang menurunkan
  
signature sebagai menyokong penubuhan IFC itu bertaubat kepada Allah swt
kerana dibimbangi aqidah mereka sudah terbatal [3]. Datuk Harussani juga
minta kepada semua penceramah, semua ustaz-ustaz yang mengajar
kuliah-kuliah dan semua khatib-khatib, supaya jangan lupa cakap benda ni
dalam kuliah-kuliah dan di atas mimbar-mimbar Jumaat bahwa pertubuhan
IFC ini adalah musuh Islam di M`sia.

Tuan-tuan tau depa minta apa kat PM?...
Depa send memorandum kepada PM meminta 15 perkara berhubung
dengan Islam supaya dimasukkan dalam perlembagaan Malaysia.

Antaranya:

1) Setiap anak yang baru dilahirkan di Malaysia jangan dikaitkan dengan
mana-mana agama sehinggalah anak itu berusia 18 tahun
- Tu dia tuan-tuan. Ini apa cerita ni? Maknanya, anak-anak kita langsung tidak boleh
dididikkan dengan cara Islam. Kita tak boleh bubuh nama Islam kat
anak-anak. Sampai umur 18 tahun, baru boleh duduk bincang di mahkamah,
tanya kat anak kita, 'Hang nak ikut ugama apa?'...Kalau dia kata nak
jadi hindu, maka jadi hindulah dia. Kita tak boleh nak buat apa sebab dah
digazetkan dalam Perlembagaan Negara.

2) Di dalam dokumen pengenalan mykad dan passport dihapuskan kolum
identiti agama - maknanya, perkataan 'Islam' yang ada kat mykad kita itu,depa
minta di'tiada'kan.

3) Mana-mana orang bukan Islam kalau nak kahwin dengan orang Islam, dia
tidak perlu masuk Islam.

4) Mana-mana orang Islam yang nak kahwin dengan orang bukan Islam,
mestilah dia tukar agama kepada bukan Islam.

5)
Sebagaimana kerajaan Malaysia menyalurkan dana kepada masjid-masjid,
begitu juga kerajaan Malaysia mesti menyalurkan dana kepada semua rumah
ibadat orang bukan Islam.

6)
Peraturan sekolah yang mengizinkan anak orang Islam menutup aurat
hendaklah dimansuhkan, kerana ia menghina agama bukan Islam.

7) Hapuskan mahkamah syariah kerana ia juga menghina agama-agama lain -
mahkamah syariah kalau takdak, habih la kita tuan-tuan. Walaupun la ni
bukannya perfect, tapi itulah satu-satunya mahkamah yang defence agama
kita. Kalau mahkamah syariah disingkirkan, masalah faraid pusaka, masalah
nikah kahwin, cerai talak apa semua tu macamana?...Kalau tak dak mahkamah
syariah, maknanya, perkahwinan tidak akan berjalan di atas akad nikah,
sebaliknya, perkahwinan akan dibuat secara berdaftar

8) Mana-mana orang bukan Islam yang masuk Islam, semua hartanya
dikembalikan kepada waris yang tidak beragama Islam.

9) Mana-mana pasangan yang bukan Islam, apabila masuk Islam, maka hak
penjagaan anak tidak boleh diberikan kepada mereka.

10) Sebagaimana program-program di radio dan tv yang menerangkan tentang
ajaran Islam dalam bahasa ibunda masing-masing, begitu juga
ajaran-ajaran lain daripada Islam juga perlu diberi ruang.

11)
Sepertimana Quran, hendaklah kerajaan Malaysia turut mencetak bible
dalam bahasa Melayu untuk diedarkan di seluruh negara.

12) Apa istimewanya Islam sehingga ditabalkan sebagai agama rasmi di
Malaysia? ...lagi 3 ana tak ingat, anta boleh refer dalam
Majalah Millenium
Muslim

Ini dia tuan-tuan,
Islam diludah depan mata kita sendiri, so mana
sensitiviti kita terhadap agama kita sendiri?...Datuk Harussani tegur PM
dan 50 ahli politik Islam yang sokong pertubuhan tersebut supaya
dibatalkan pertubuhan itu. Tau 50 orang Islam tu kata apa?...Depa kata kat
Mufti Perak, 'Ni lah kalau dah terlalu tua jadi mufti, tak open minded
langsung!'...Datuk Harussani balas dalam majalah 'Millenium Muslim',
katanya, 'Di atas sikap open-minded rakyat Malaysia yang terlampau lebih,
maka inilah hadiahnya!'...


Ini dia kata-kata seorang ulama di Malaysia. Yang lainnya sunyi sepi termasuklah akhbar-akhbar,
macam ada benda dalam mulut sampai tak boleh nak buka!
-------------------------------------------------------------------------
Kata Al-Imam Ibn Kathir didalam tafsirnya: 'Sepertimana yang Tartar
berhukum dengan berteraskan sistem pemerintahan yang diambil daripada raja
mereka Genghiz Khan yang telah mencipta untuk mereka undang-undang Yasak
yang merupakan sebuah buku menghimpunkan hukum-hakam yang diambil
daripada syariat yang berbagai, iaitu Yahudi, Nasrani, Islam dan lain-lain.

Dalamnya juga banyak hukum-hakam yang diambil daripada fikiran dan hawa
nafsunya semata, lalu dijadikan undang-undang yang diikuti oleh anak
cucunya. Mereka mendahulukannya melebihi kitab Allah dan Sunnah
Rasulullah, sesiapa yang berbuat demkian maka dia adalah kafir dan wajib diperangi
sehingga dia kembali kepada hukum Allah dan Rasulnya dan tidak berhukum
selain daripadanya dalam perkara kecil ataupun besar (rujukan tafsir
al-Quran al-'Azim oleh al-Imam Ibn Kathir jld. 2, m.s. 70. Cetakan Beirut)

Allahua`ala `alam.
27 SEPTEMBER 2007

**SAPA YANG BACA ARTIKAL NIE 'DIWAJIBKAN' POST KEPADA SAUDARA MUSLIM
LAINNYA... KERANA INI SEBAHAGIAN DARI JIHAD... SUPAYA SAUDARA MUSLIM KITA DAPAT
TAHU TENTANG UNSUR-UNSUR MENGHANCURKAN ISLAM...See More
mohon sebarkan demi kbaikan islam bersama.. x perlu mohon =)

11/10/11

antara member qis yang sempat di snap oleh mama

ok sambungan entry pasai beday qis tu...ni la member qis..ada budak2 lagi meriah majlis..seronok jadi kanak2 rasa cam nak jadi kanak2 balik..hahahahhahaha
...

khusyuk makan

kalu budak ni tau aku snap pix dia..agak2 korang dia nak wat pa dengan wajah dia yang cumillllllll tu

alahai aniq..ni pon tok qis jaga juga..dia paling kecik kat rumah bb sitter tu

ni ceceh comey sungguh dia..pssstttttt cantik baju kamoo ceceh untie minat lor

ni afi...sihatnya,,bam bam

qis buat geram..agaknya dia rasa ceceh ni still baby lagi..padahal umoq sma ja..cuma qis keluar sebuln awal dari ceceh


amani n rafiq..abg n adik


afi n haziq..cepat kejorrrr rerama tu..hahahahha