12/27/11

ada gaya tak??

weekend  baru2 ni mama bawa qis n ayrel g main2 kat taman metropolitan dekat relau nuuu...ayrel tu kazen qis..sja la bawa ayrel sekali..qis pon tak boring sangat sebab ada member boleh main sekali...
papa bawa qis mama plak bwa ayrel..pektis weh pektis..ngeeeee
pastu bagi  bebudak ni main puas-puas



qis n ayrel

lepas bagi diaorang main papa ajak  turun bawah nak bagi bebudk ni nengok air  terjun,,,hehehehehe
mama tengok ramai juga pengantin amek gambo kat situ yer..view yg cantik gamaknya..ok abaikan
papa dengan qis dah trun pergi nengok air terjun mama dengan ayrel ja terkedek2 dok turun bukit then terserempak dgn sorang makcik n her family...
mak cik tu berkerut dahi nengok mama n ayrel..then mama pon senyum je la kat makcik tu..hurmmmmm tak tau la napa makcik tu buat memek muka cenggitu.. hanya mak cik  tu saja yang tau jawapanya ..lalalalalala

fuhhhh penat tau nak handle bebudak ni,,punya la hyper...meh nengok ada gaya tak untuk 2nd  baby  nanti..ehehehehe                                    
                                                                      
                                                           ada gaya dak..hehehehe

pastu balik..dh nk maghrib hokey..
xceli bebudak ni kan..tok diaorang cakap memang tak boleh ngam kalu lama2..naseb baik  time otw balik tu memang cukop baik dan dengar cakap..gud gud..nanti boleh bawa jenjlan lagi yer...

kakak and adik
            sekian                                                             

12/22/11

mekaseh ats suggestion yang amat berguna...

hai as salam jumaat semua..amacam hari ni ok kot??
harap2 sihat la yer...alkisahnya camni!! dulu kan mama qis ada story pasal camna nak bagi anak tinggalkan ketagih puting kosong..
seingat mama dlam bulan 5 kot..then bulan 7. 2011 dia dah tak isap puting tapi hari ni baru nak story..ekekekekeke
ALHAMDULILLAH..(kang jadi halimah susah ma)
lepas 2 bulan member2  blogger suggest  camna tak nak  bagi anak kita ketagih puting kosong  dekat mama qis akhirnya berjaya ....pulun pnya pulun dlam masa 2 bulan 2,lastly qis berjaya juga tinggal BAK(puting kosong dia)
fuhhhhhhh lega....susah juga tau especially time dia nak tdo..memang tersangat mengcabar...
mama potong puting dia,kiranya semua la yang mmber suggest semua mama buat and lastly..BERJAYA..
mekaseh semua

tapi lani mama qis tengok mentang2 la dia dah tak isap puting..dia asyik dok menyakat kazen dia plak..umur muda cket dari qis..dalam 1 tahun 9 bulan camtu..sekrang qis dah 2 tahun 3 bulan...memang patot tak isap puting pon kan!!
dia memang kuat menyakat kazen dia..
qis ambek puting kazen dia letak dalam baju,then dia cakap tak leh icap utin tau ..ada uyat..eeeeee kotoq..ada taik ucin...eeee kotoq tau kotoq..tak mau icap utin tau!!...(ai warning kazen dia plak)
si kazen ni punya melalak ..qis rembat puting dia...
kekdang tu budak2 kat situ pon dia sakat juga even budak tu umuq dalam 5 thun camtu pon dia menyakat...hurmmmmm qis qis..
kalu sesiapa yang nak tips camna nak bagi hilangkan ketagih anak menghisap puting boleh la rujuk entry ni!!

sekian

12/19/11

nak nengok tomboy!!

ok lah ok ok ok ok..abaikan la bab pesbuk pasai dok  hack menghacker ni..bukan tak leh mkan kalu tak dak pesbuk kan..hahahahahahha ewahhhhhh..
tapi tak syok la kan...dengan orang yang cerdik pandai yang mengcerdikkan akal diorang dengan benda2 yang tak sihat ni...
hurrrmmmmmmmm
berbalik kepada tajuk asal...
lately qis memang tersangat minat dengan scha alyahya ni...every day dia suruh pasang nak nengok tomboy..bukan aku bukan tomboy dia kata nak nengok tomboy...kalu tak pasang citer ni  melalak la jadinya...ishhhhh qis qis...kat rumah dia tengok citer yang sama rumah tok dia pon tengok citer yang sama... :)
kemarin mama cuti  papa keja,dari stat buka mata,terus suruh pasang aku bukan tomboy..ishhh tak boring ka..bekpest pon blum terus suruh pasang citer tu...kemarin kalu tak silap ingat 6 kali ada kot pasang benda yang sama,sampaikan malam sebelum tido dia layan dulu citer tu baru dia tido..mama tanya dia
qis suka sha ker??
dia angguk..punya minat citer ni sampai  ada certain2 scene tu dia boleh hafal ...alahaiii qis qis..dulu citer toyol usung p mai p mai cd toyol sampai lingkop,lani citer ni plak..tapi citer ni memang dia fanatik sungguh!!

kalu dia minta pasang citer tu,mama try testing pasang citer lain..tapi dia tau mama tipu ..hahahaha !!!..tak menjadi....wokey  meh nengok budak sexy tak pakai baju layan gambaq aku bukan tomboy

citer baru nak stat..mama senang gunakn lappy,sebab dvd ikot mood kejap leh guna kejap tak leh guna..almaklom la murah n brand cap ayam..baring dulu..perot muncit

auuuuwww sexy wooo....bangun kejap belek muka sha


khusyuk dok tengok sha..mebi dia suka tengok gelagat sha cam mereng2 cket tu..hahaha..mama pon suka sha..lalalala


12/18/11

dlete jika menyusahkan anda

hacker owh hacker...
kalu member2 fb mama yang dapat link tu  dekat wall  fb korang
dan tersangat menganggu untuk mengdelete link tu maafkan mama okey...sebab kerja hacker menghacker ni bukan mama yang create....
sebab mama ada dapat mesej daripada member2  fb yang agak  tak puas hati  sebab  mengganggu fb diorang..teruk nak kena delete agaknya..ok fine.hak masing2 kan
senang dlete jerk fb mama daripada acct  korang yer...mama pon senang tak payah baca status korang yang marah2 dengan benda cenggini
delete fb mama adalah jalan yang terbaik!!

facebook aku kena virus + hacker!!!!!!!!!!!

As slam semua...pesbuk mama qis kena virus la...asal nak login  mesti autosend dekat semua friendlist ...padahal bukan mama qis send pon...dah  delete link tu...but still also same..camna nak buat ek??..lepas tu diaorang  yang dapat gambaq pompuan sexy dekat wall  pesbuk memasin ,
 depa tak tau xceli ni virus + hacker dan terus sound ,alahai!!...kan dah jadi issue benda ni..padahal bukan kita yang create hurrrmmmmmmm
sapa la yang cerdik pandai dok create ni semua..serupa tak dk keja nak buat!!!


spa2 yang tau camna nak soft benda alah ni  share2 la kat sini..dah la gambaq lucah plak tu..eeeeeeyakkkkkk!!!

sekian....

12/15/11

budjet corner!!....AIR tight solution

So, store the caps before throwing the bottles....!

WHAT A GREAT IDEA. NO MORE
TWIST TIES OR RUBBER
 BANDS.
THEY ARE WATER PROOF AND
 AIR TIGHT, TOO.

How to seal a bag
and make it air-tight!

Cut up a disposable water bottle
And keep the neck and top, as in photo


Insert the plastic bag through the neck
And screw the top to seal.


The bag is made to be air-tight,
Such that water will not leak.
The secret lies with the top and screw!
This is a great idea to share.
Good for us and the environment too!

murah rezki

ALhamdulillah..hari ni mama qis tak  kena bawa keluaq duit sesen pon..semua ditaja oleh kawan-kawan mama qis...

tadi pagi mai keja...

1-opismate mama qis kasi sebungkus nasi lemak
lepas tu bedal la..

2-bebudak operation keluar pergi port ..then masok belikan lagi mama qis sebungkus nasi lemak..owhhh murahnya rezki

3-hari ni acc dept plak buat laksa..diorang jemput mama qis..apa lagi bedal laksa plak 2 mangkok penuh

kebetulan opismate mama qis sorang ni tak datang keja dan mengandong plak..so mengidam la jadinya..we all plak story kat dia..bwa mai laksa kat opis..dia teringin nak makan..
so lunch time kami kami pon pergi la hantaq kat rumah dia...

4-then rezki lagi..family dia jamu makan nasi plak..owhhhhhhh hari ni cukup murah rezki mama qis dan kawan2...

tapi mama qis sempat snap pic ni je la..yang lain tak sempat sebab awal2 dak bedal....


YANG NI JA SEMPAT SNAP

pesta penang 2011

hai semua jom pakat p pesta penang,cuma siap duit ja nak p sana..memang gila la tengok barang kat sna ...murah2 tuuuu.....tudung macam2 jenis,handbag,carpet,semua ada la..cuma mak bapak ja tak dak juai...hehehehe.semalam mama ,qis n papa round2 pesta..murah gila!!!
kalu last day lagi murah...

ok ok tunggu last day  baru g sopin..lagi berbaloi dan penat ..last day mesti ramai orang punya...nuuuu nak borong tikaq carpet nuuuuuu...hahahaha semalam tikaq buluh diaorang offer 6 keping rm100..murah weyy..
tapi mama qis tak beli pon...just nengok2 rega dulu...hahahahahaha..last day baru kita pulun...diaorang  mesti  ada stock punya..pesta kan buka sebulan...tak pa x pa dont be gelojoh2!!..ngeee

semalam mama tak la memborong sangat,tapi sempat juga merembat baju,suaq untuk sikenit tu!!..hehehehe..yang tu acara wajib..untuk kita tak dak tapi untuk anak2 mesti ada punya...baju diaorang comey2

lepas round gerai2 kat situ terus pergi ketempat mainan ..temankan qis main mainan kat c2...ingatkan qis takot nak main   menan kat situ rupanya berani juga dia..mama yang pening dia relaz ja  siap dok bubye dekat papa  lagi..ok lets enjoys da pix..kalo korang  datang penang meh la datang pesta penang
tarikh tutp 2hb jan 2012...


mula-mula sampai..cantik tempat ni

qis ni awai2 dia dah  takot..apa da



apa qis?? peace buat camtu sambei menguap

dia berani cket time ni



then ajak mama nengok  fish




mama pening sikit naik menatang ni...tapi qis punya hepi


yang ni besa ja.. pusin2 bagi org pening

ok yang tu ja pix yang berjaya disnap oleh papa yang lain .tak berapa nak jelas



p/s::dulu time tak kawen mama tengok ...ibu2 temankan anak2 diorang naik benda2 ni..dalam hati...eeeeee
malunya nak naik bwa anak
see sekarang perasaan malu  otomatik hilang bila nak penuhi kehendak anak ni...

12/13/11

Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah


Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah

Seorang Executive muda yang berjaya sedang memandu
disebuah perkampungan di pinggir Bandar. Ia memandu
agak laju dengan sebuah kereta Waja  yang berprestasi
tinggi yang baru sahaja dibelinya.
Sambil ia memandu  perlahan-lahan ia sedang memerhatikan seorang anak kecil dicelah-celah kereta yang diletakkan ditepi
jalan, ia memperlahankan keretanya untuk melihat
sesuatu yang difikirkannya.

Seelok-elok sahaja kereta Waja tersebut melintasi
kawasan tersebut; anak kecil tidak kelihatan tetapi
seketul batu dilontarkan tepat mengena pintu disebelah
kanan kereta Waja tersebut. Apalagi Executive muda tersebut
menekan brek sekuat hatinya dan berundur ke tempat dimana
Anak kecil tadi berdiri.

Dengan marahnya dia keluar dari kereta terus
meluru ke arah Anak kecil, menarik tangan anak kecil
dan menghempasnya ke kereta yang terletak ditepi jalan
dan terus memarahi Anak kecil tadi. Kita selalu kasar... siapa kita ?

"Apa ni ? Siapa awak ? dan apa ke jadahnya awak
berada disini ? Itu kereta baru, mahal dan susah nak
baiki ? Awak tau tak ? Kenapa awak buat ini semua ?
jerit Executive tersebut..

Anak kecil itu tunduk sedih, sayu dan memohon maaf ;
"Saya meminta maaf Pakcik, Saya tak tahu apa patut
saya buat, ia merayu. Saya melontar batu kerana tak
ada orang yang berhenti disini apabila saya panggil".

Dengan linangan air mata ia menunjukkan ke satu sudut
yang tidak jauh dari situ. "Itu abang saya , ia jatuh
dari kerusi roda dari tebing di sebelah dan tak ada
orang yang dapat mengangkatnya kembali. Boleh tak
Pakcik menolong saya, ia cedera dan ia terlalu berat
untuk saya.

Dengan rasa terharu, Executive muda tersebut melepaskan
anak kecil tersebut dan terus mengangkat abangnya dan
meletakkannya kembali ke kerusi roda. Terima kasih, pakcik.
Saya doakan pakcik selamat dunia dan akhirat.

Tak dapat digambarkan dengan perkataan, Executive
muda hanya melihat dengan sayu, Anak kecil tersebut
menyorong abangnya yang cacat dan cedera pulang menuju
ke rumahnya. Anak sekecil itu boleh mendoakannya akan
kesejahteraan hidupnya.

Executive muda tersebut berjalan perlahan ke arah
kereta, WAJA kemek teruk tetapi ia membiarkan saja
tanpa dibaiki. Ia mengigatkannya bahawa kita tidak
perlu berkejar-kejar dalam kehidupan ini sehinggakan
seseorang melontar batu hanya kerana hendakkan
perhatian .

Pengajaran

Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah,
bersuka-ria tanpa kesedihan, Panas tanpa hujan tetapi
ia memberi kita kekuatan, menenangkan kita semasa
kesedihan dan menunjukkan jalan yang sebenar-benarnya.
Janganlah kita sombong dengan kelebihan yang sementara.


LUANGKAN MASA ANDA SELAMA 15 - 20 MINIT UNTUK MENGETAHUI
APAKAH MESEJ YANG DISAMPAIKAN SEBELUM ANDA KATAKAN TIDAK
BERMINAT ATAUTIDAK PERCAYA. TETAPI ANDA JANGAN BUANG RISALAH
INI SEBALIKNYA BERIKAN KEPADA SAUDARA ISLAM KITA YANG LAIN
KERANA MEREKA MUNGKIN SANGAT MEMERLUKANNYA. TERIMA KASIH.
WASSALAM.

KEHEBATAN SURAH AL-IKHLAS

'Au zubillah himinashsyaitan nirrajim...bismilla hirrahmannirrahi m'

Tafsirannya:
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam,
Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana
dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam
tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama
cacing kepanasan.  Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat di atas,
kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahu ahad.
Allahussamad. Lamyalid walam yu-lad. Walam yakul lahu kufuwan
ahad.) sebanyak 3 kali.

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah.
Berilah salam kepada anggota rumah dan  sekiranya tiada orang di rumah
berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut. Amalkanlah bersolat
kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan
membantu kita menjawab persoalan kubur.

Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar
menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan
daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab
salam malaikat itu.

Diriwayatkan oleh Iman Bukhari sabda Nabi Muhammad s.a.w:
'Barang siapa membaca Qul huwa'llahu ahad 100,000 kali maka sesungguhnya
ia telah menebus dirinya dari  Allah, maka menyeru yang menyeru dari pihak
Allah di langit dan di bumi.  

Kusaksikan bahwa sifulan itu telah menjadi pemendekaan Allah
sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari sisi Allah, Sesungguhnya ia adalah
pemerdekaan dari neraka'. Inilah yang dinamakan membaca Qulhua'llah ahad
satu hatam yaitu 100,000 kali dengan diwiridkan seberapa ribu kesanggupan kita
sehari.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia,
maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan
kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian
siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul
Qurthuby).

Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya Siapakah antara
Kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangkamasa dua-tiga minit? Tiada seorang
dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan
bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat..

Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali
bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya
itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab
dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul.

Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran.
Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama
dengan membaca 30 jus Al-Quran.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:

Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000
sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan.

Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu
padang  sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap     padang sahara itu terdapat
80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas.

Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami,
sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah
Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.

Sabda Rasulullah SAW lagi:

Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di
sayap malaikat Jibrail a..s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s,
Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan
ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.

Siapa membaca surah Fatihah, al-ikhlas, al-falaq, dan an-annas setiap satu sebanyak 7 kali
selepas solat jumaat, nescaya terpelihara dari perkara keji dan segala bala hinggalah ke
jumaat yang berikiutnya.

Jika dibaca 3 surah ini al-ikhlas, al-falaq and an-nass pagi dan petang nescaya tidak
mengalami apa-apa kesusahan.



Nota:
Jika sekiranya kawan-kawan ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini
kepada kawan2 yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW 'Sampaikanlah pesananku
walaupun satu ayat'. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya
3 perkara yang akan dibawanya bersama :
1) Sedekah/amal jariahnya
2) Doa anak-anaknya yang soleh
3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

perubahan

 AS salam semua pernah tak korang rasa pakaian korang dah betol2 menutop aurat berlandaskan syariat ISLAM...
pernah dak...memang kita tak berpakaian menjolok mata tapi hurmmmmmm pk la sendiri korang camna??

ni bukan sesi nak maki2 orang  yer!!
ni sesi nak insafkan diri mama qis ni..terkadang terpikiaq balik ishhhh aku ni betol ka menutup aurat berlandaskan syariat islam...pakai tudung tapi pkai seluaq ketat2 baju pon terkadang sarong nangka...dosa weyy!! forgive me YA ALLAH...nampak abeh susuk badan!!

abeh ?? tak insaf2  lagi...
insaf tapi dok buat jugak...hurmmm teringin nak pakai jubah,sentiasa berbaju kurung dan tak menampakkan bentuk tubuh badan yang makin mgajah ni!!..tapi bila???...sekarang mama qis sedang berusaha ke arah itu..sentiasa memakai baju kurung.. kalu boleh dlam 1 minggu berkerja mama qis akan sentiasa memakai baju kurung ja...ada juga pakai baju kurung tapi bukan tiap hari...
dulu kalu hari jumaat ja pakai baju kurung...dengan alasan sebab hari jumaat!!..boleh plak!
lepas ni kena memperbanyakkan koleksi baju  kurung lagi...

lepas ni mama qis akan mencuba untuk melabuhkan sedikit tudung..dan tiada lagi cekik2 kerongsang kat belakang leher sampai muka naik biru...dulu trend tudung bawal..lepas tu buat tudung lilit sampai pusin abeh satu kepala..then nampak la leher yang serupa macam ziraff ni...ha shawl pon ok jugak..kekadang tu..nampak labuh juga bila si pemakai mengayakannya.....shawl yer ,shawl bagos2...ok dlam pemerhatian...

mama qis akan berusaha ke arah itu..tak larat nak tanggung dosa ....amin

12/11/11

"SHU SHINJU GIVEAWAY"

belek2 blog mama qis telah di tag oleh mak labusss puan anida untuk joint "SHU SHINJU GIVEAWAY"

ok ok dengan segera mama qis buat yer...ada lagi baper jam lagi ni..mana la nak tau..menang ka...walaweeeeeee..

ok mola kita tengok banner yang gojes ni...senyum maneh aih...cik shu kita..tak lama lagi tittle dah bertukaq jadi puan plak

Syarat-syarat penyertaan :-

1) Warganegara Malaysia,berumur dari 0-99 tahun & mempunyai blog.(kalau takde blog, sila create satu !!)
2) Tiada paksaan dalam memFOLLOW blog SHU SHINJU.. tapi, kalau FOLLOW senang nak updates pemenang nanti kan...:) 
~ folo dah
3) Create 1 entry tentang Giveaway ni..dengan tajuk "SHU SHINJU GIVEAWAY" ~ SIAP !!!

4) Copy Banner diatas dan letakkan dalam entry & di sidebar blog anda & dilink kan ke blog SHU SHINJU.

~ SIAP

5) Didalam entry anda, sila beri pendapat anda sedikit tentang BLOG SHU SHINJU..

~ hai shu maaf last minit joint..mak labus tag khai ni..khai suka belog shu..pakai shawl lawa2..sengehhh memanjang..rajin masak..haaaaa cam ni la nak jadi bini orang..totally suka la 100% blog ju kalu tak caya tengok la kat visitor tu..hahahahaha...lagi 1 khai bangga dengan shu..sebab confident bila berpakaian..hmm tak tau nak cita lagu mna..bukan khai kutuk tau...puji sebab berani...bagus2 shu...mmber2 khai pon suka tengok shu tau...
 
6) Tinggalkan LINK entry Giveaway anda di ruangan komen dibawah...senang saya nak refer nanti.

~ OKESSS 
 
7) TAG sekurang-kurangnya 3 orang rakan anda dan pastikan mereka tahu yg mereka telah diTAG oleh anda. ~ nak tag depa ni
perhatian::bb penang,mumy mia,naffiz anuar
8) Tarikh TUTUP penyertaan adalah pada 13th Dec 2011 pada tepat jam 12.00AM
~ bapa jam lagi ni!!
Saya akan memilih 3 PEMENANG... tempat PERTAMAKEDUA & KETIGA... so, JANGAN LEPASKAN PELUANG ANDA...mari memeriahkan SHU SHINJU GIVEAWAY.. :)


 ~  ok ada

12/8/11

respek cket if tak mau mengkedarah

As salam tak mau la nak emo kat cni sangat cuma nak melepaskan geram dengan sorang makhluk ALLAH ni...Memang tak pernah nak respek dengan orang!!!...

kalu ya pon hamba Allah ni tak makan sesuatu benda tu....tolak la pelawaan dengan cara yang baik..bukan dengan cara mengeji pemberian yang kita bagi tu..ISLAM DAH AJAQ PASAI PA HANG TAK MAU  IKOT!!!
TU BUKAN CARA DALAM ISLAM!!

tadi mama qis ada makan seaweed..then dia tertengok...mama qis pon pelawa hamba ALLAH ni
tau dia cakap apa...tak mau la makanan macam sampah.!!...
mau tak hot mama qis ni..napa ingat mama qis makan babi ka..sampai hati  hamba ALLAH  ni sanggup bercakp  macam tu...kenapa dia langsung tak ada sifat hormat even sebesar zarah pon...

mama qis memang tak nak gadoh...mama qis just sound ni bukan sampah tapi makanan...terus terdiam hamba ALLAH tu!!..takkan nak makan sampah kita ni bukan hanjeng...!!
apa salahnya tolak pelawaan dengan cara yang baik..contohnya maaf aku tak selera nak makan benda camtu...ok fine ...ini tolak pelawaan dengan cara mengkeji sebegitu rupa nauzubillah...mana sifat dia sebagai seorang umat NABI MUHAMMAD S.A.W...

 hamba ALLAH ni banyak kali dok cakap makanan macam sampah makanan macam sampah...mama qis tak tau apa motif hamba ALLAH ni dok ulang  sebut benda yang sma...exceli  mama qis memang tak nak gadoh dengan sapa2 pon..lagipun kerja sekali..respek la antara satu sama lain.....

12/7/11

cukop tak suka

betol la aku cukop tak suka bila jepun mai meeting kat kampeni ni..bukan apa..kena la hormat kat depa..yesssss!!!!!!
kita memang patot hormat ...tapikan aku nyampah la sebab rasa cam over ja bila nak hormat2 sampai nak masok dalam kain ni...apa cer toq??
hormat tu berpada-pada dah la..rasa macam nak ampu  pon ada...eeeeeeeeeeeeee tak suka tak suka...

hmmmm keja pon dengan kampeni jepong kan..haruslah hormat like nk masok dalam kain...buleh tera tu!!!
kalu yang mai tu ok ,yessssssss!!!! exactly..wah spekin mat salleh
 itu aku suka..yang mai serupa dok buat champion dan pandang orang sipi2 babi tu aku nyampah ok!!

kalu puak geng kulit putih tu ya..memang terang lagi bersuluh(eh betoi ka)
depa memang the king of AMPU!!
sampai kekadang tu puak jepong ni buat lawak cket padahal tak lawak pon...mau gelak sampai mengekek-ngekek...cissssssssss!!!!!!!! acting opera  mini sungguh!!!
tak kose aku nak nengok!!

buat pengetahuan... nama ja kampeni jepong tapi bukan zaman jepong hokey!!

nak kena tunduk lagu  ni ka..kentot depan muka baru taw~~


12/6/11

ILMU YANG PERLU DIKONGSI BERSAMA....


Dikatakan :-

۞
                      Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.
۞
                      Surah Yasin dapat menghi lan gkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.
۞
                      Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.
۞
                      Surah Al-Waqi’ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.
۞
                      Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.
۞
                      Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.
۞
                      Surah Al-Kafirun dapat mengha lan g kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.
۞
                      Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.
۞
                      Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.
۞
                      Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.
Seterusnya, bagi menangani Syaitan Durjana, dikatakan juga:-

۞
Ketika anda membawa AL-QURAN, respon syaitan ialah biasa saja, tengok je...
۞
Ketika anda membukanya, syaitan mula curiga.
۞
Ketika anda membacanya, syaitan mula gelisah.
۞
Ketika anda memahaminya, dia mula kejang.
۞
Ketika anda mengamalkan AL-QURAN, dalam kehidupan setiap hari, dia stroke....
Teruskan membaca AL-QURAN dan mengamalkannya agar syaitan terus stroke
.
۞
Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya.
۞
Syaitan kata, 'JANGAN SEBARKANNYA, KERANA IA TIDAK PENTING LANGSUNG!'


Sebar-sebarkan info ini Wahai SaudaraKu~


Jangan kita malas dan mengalah….ini mungkin menjadi setitik amal jariah yang bakal terhimpun menjadi telaga di akhirat nanti….

12/5/11

KEBERADAAN ROH


   1. Ruh orang beriman seperti burung terbang berwarna kehijauan, tinggal
   di dalam sesuatu yang mirip kubah cahaya yang terbuat dari bahan
   seperti emas di bawah ‘Arasyi. Nabi SAW bersabda tentang para syuhada
   yang gugur dalam perang Uhud:
    (جعل الله أرواحهم فى أجوافِ طيرٍ خضرٍ تَرِدُ أنهارَ الجنةِ وتأكل ثمارَها وَتَأْوِيْ
    إلى قناديل من ذهب في ظلال العرش)
   “Allah menjadikan ruh mereka dalam bentuk seperti burung berwarna
   kehijauan. Mereka mendatangi sungai-sungai surga, makan dari
   buah-buahannya, dan tinggal di dalam kindil (lampu) dari emas di
   bawah naungan ‘Arasyi.” (Hadis Shahih riwayat Ahmad, Abu Daud dan
   Hakim)


   2. Orang yang telah meninggal dunia mengetahui orang yang menziarahi
   kuburnya. Nabi SAW bersabda:
   (ما من أحد يمربقبر أخيه المؤمن كان يعرفه في الدنيا فيسلم عليه إلا عَرَفَهُ
   ورد عليه السلام)
   “Tidak seorang pun melewati kuburan saudaranya yang mukmin yang dia
   kenal selama hidup di dunia, lalu orang yang lewat itu mengucapkan salam
   untuknya, kecuali dia mengetahuinya dan menjawab salamnya itu.” (Hadis
   Shahih riwayat Ibnu Abdul Bar dari Ibnu Abbas di dalam kitab
   Al-Istidzkar dan At-Tamhid).,


   3. Orang yang telah meninggal dunia saling kunjung-mengunjungi antara
   yang satu dengan yang lainnya. Nabi Saw bersabda:
   (سألت أم هانئ رسول الله صلى الله عليه وسلم فقالت: أنتزاور إذا متنا ويرى
   بعضنا بعض يا رسول الله؟ فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: يكون النَسَمُ
   طيرا تعلق بالشجر حتي إذا كان يوم القيامة دخلت كل نفس فى جسدها).
   “Ummu Hani bertanya kepada Rasulullah SAW: “Apakah kita akan saling
   mengunjungi jika kita telah mati, dan saling melihat satu dengan yang
   lainnya wahai Rarulullah SAW? Rasulullah SAW menjawab, “Ruh akan menjadi
   seperti burung yang terbang, bergelantungan di sebuah pohon, sampai jika
   datang hari kiamat, setiap roh akan masuk ke dalam jasadnya
   masing-masing.” (HR. Ahmad dan Thabrani dengan sanad baik).


   4. Orang yang telah meninggal dunia merasa senang kepada orang yang
   menziarahinya, dan merasa sedih kepada orang yang tidak menziarahinya.
   Nabi SAW bersabda:
   (ما من رجل يزور قبر أخيه ويجلس عليه إلا استأنس ورد عليه حتي يقوم)
   “Tidak seorangpun yang mengunjungi kuburan saudaranya dan duduk
   kepadanya (untuk mendoakannya) kecuali dia merasa bahagia dan
   menemaninya hingga dia berdiri meninggalkan kuburan itu.” (HR. Ibnu Abu
   Dunya dari Aisyah dalam kitab Al-Qubûr).


   5. Orang yang telah meninggal dunia mengetahui keadaan dan perbuatan
   orang yang masih hidup, bahkan mereka merasakan sedih atas perbuatan
   dosa orang yang masih hidup dari kalangan keluarganya dan merasa gembira
   atas amal shaleh mereka. Nabi SAW bersabda:

   i. (إن أعمالكم تعرض على أقاربكم وعشائركم من الأموات فإن كان خيرا
   استبشروا، وإن كان غير ذلك قالوا: اللهم لا تمتهم حتى تهديهم كما هديتنا)
   “Sesungguhnya perbuatan kalian diperlihatkan kepada karib-kerabat dan
   keluarga kalian yang telah meninggal dunia. Jika perbuatan kalian baik,
   maka mereka mendapatkan kabar gembira, namun jika selain daripada itu,
   maka mereka berkata: “Ya Allah, janganlah engkau matikan mereka sampai
   Engkau memberikan hidayah kepada mereka seperti engkau memberikan
   hidayah kepada kami.” (HR. Ahmad dalam musnadnya).
   ii. (تعرض الأعمال يوم الإثنين ويوم الخميس على الله، وتعرض على الأنبياء
   وعلى الآباء والأمهات يوم الجمعة فيفرحون بحسناتهم وتزداد وجوههم بياضا
   وإشراقا فاتقوا الله ولا تؤذوا أمواتكم)
   “Seluruh amal perbuatan dilaporkan kepada Allah SWT pada hari Senin dan
   Kamis, dan diperlihatkan kepada para orangtua pada hari Jum’at. Mereka
   merasa gembira dengan perbuatan baik orang-orang yang masih hidup, wajah
   mereka menjadi tambah bersinar terang. Maka bertakwalah kalian kepada
   Allah dan janganlah kalian menyakiti orang-orang kalian yang telah
   meninggal dunia.” (HR. Tirmidzi dalam kitab Nawâdirul Ushûl).


   6. Orang-orang beriman hidup di dalam surga bersama anak-cucu dan
   keturuanan mereka yang shaleh.
   (وَالَّذِينَ آمَنُوا وَاتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُمْ بِإِيمَانٍ أَلْحَقْنَا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَمَا أَلَتْنَاهُمْ مِنْ
   عَمَلِهِمْ مِنْ شَيْءٍ كُلُّ امْرِئٍ بِمَا كَسَبَ رَهِينٌ)
   “Dan orang-orang beriman yang anak-cucu mereka mengikuti mereka dalam
   keimanan, kami pertemukan mereka dengan anak-cucu mereka. Kami tidak
   mengurangi dari pahala amal mereka sedikitpun. Setiap orang terkait
   denga apa yang telah dia kerjakan.” (At-Thur: 21)


   7. Orang mukmin dapat melihat Allah SWT bagaikan melihat bulan purnama.
   (عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ هَلْ نَرَى رَبَّنَا يَوْمَ الْقِيَامَةِ قَالَ هَلْ
   تُضَارُّونَ فِي رُؤْيَةِ الشَّمْسِ فِي الظَّهِيرَةِ لَيْسَتْ فِي سَحَابَةٍ قَالُوا لَا قَالَ فَهَلْ تُضَارُّونَ فِي
   رُؤْيَةِ الْقَمَرِ لَيْلَةَ الْبَدْرِ لَيْسَ فِي سَحَابَةٍ قَالُوا لَا قَالَ فَوَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَا
   تُضَارُّونَ فِي رُؤْيَةِ رَبِّكُمْ إِلَّا كَمَا تُضَارُّونَ فِي رُؤْيَةِ أَحَدِهِمَا) رواه البخاري ومسلم.)
   “Dari Abu Hurairah Ra. Berkata, “Para sahabat bertanya, “Wahai
   rasulullah, apakah kita akan dapat melihat tuhan kita pada hari kiamat?
   Rasulullah SAW menjawab, “Apakah kalian ada kendala melihat matahari di
   sianghari yang tidak berawan? Tidak, jawab para sahabat. Rasulullah
   kembali berkata, “Apakah kalian ada kendala melihat bulan di malam
   purnama yang tidak berawan? Tidak, jawab para sahabat. Raulullah SAW
   melanjutkan, “Demi zat yang jiwaku berada di tangan-Nya, kalian tidak
   ada kendala melihat tuhan kalian kecuali seperti kalian melihat matahari
   atau bulan itu.” (HR. Bukhari dan Muslim).
   Ma’asyiral mukminin rahimakumullah…
   Dari penjelasan beberapa dalil yang telah kita sebutkan tadi, ada
   beberapa kesimpulan yang dapat kita ambil, di antaranya adalah pendapat
   Ibnul Qaim Aj-Jauziyyah yang mengatakan:
   Hadis tentang mayit mengetahui dan menjawab salam orang yang
   menziarahinya tidak berarti bahwa ruh ada di dalam liang kubur di dalam
   tanah. Bukan seperti itu, melainkan bahwa ruh punya keterkaitan khusus
   dengan jasadnya. Di mana jika ada yang mengucapkan salam untuknya, dia
   akan menjawabnya. Ruh berada di suatu alam yang bernama alam Barzakh di
   suatu tempat yang bernama Ar-Rafîqul `A’lâ. Alam ini tidak sama dengan
   dunia kita, bahkan jauh berbeda. Hanya Allah SWT sajalah yang mengetahui
   lika-liku dan detail-detailnya.
   Dari dalil-dalil tadi juga bisa di simpulkan, bahwa tempat para arwah
   berbeda-beda dan bertingkat-tingkat derajatnya sesuai amal shaleh
   mereka.

anak siti sarah dan shuib


tahniah buat siti sarah dan shuib (sepahtu) diatas kelahiran cahaya mata mereka yang pertama..
comelkan anak diaorang..

Jom pi PESTA PULAU PINANG 2011

pakat mai pesta pulau pinang weh..mai pesta mai pesta
Jom pi PESTA PULAU PINANG 2011
Pesta Pulau Pinang kini kembali lagi di tapak Pesta Sungai Nibong, Pulau Pinang!
Pelbagai acara menarik telah disusun sepanjang pesta yang akan berlangsung dari 28 November 2011 sehingga 2 Januari 2012. Orang ramai dijemput untuk memeriahkan Pesta Pulau Pinang sempena musim cuti sekolah ini dimana, ibu bapa boleh membawa anak-anak berhibur dengan pelbagai hiburan yang disediakan di Taman Hiburan Euro Fun Park .
Selain itu, pengunjung berpeluang membeli belah di gerai-gerai pelbagai jualan dan menikmati serta membeli pelbagai juadah dari penjual makanan dan minuman terkenal di Pulau Pinang.
Pelbagai pertujukkan khas dan unik disediakan untuk pengunjung seperti pertujukkan gadis bersama ular, persembahan tayangan dan pameran 3D , konsert artis-artis terkenal tanahair serta persembahan kebudayaan pelbagai negara.
Jangan lepaskan peluang anda untuk berhibur sambil membeli belah di Pesta Pulau Pinang 2011.

Jom pi Pesta Pulau Pinang!
Tarikh : 28hb November 2011 – 2hb Januari 2012
Harga Tiket : RM 3.00 – Dewasa | RM 1.00 – Kanak-kanak
Masa Pesta : 6.00pm – 11.30pm

Kisah Si Pengemis

Di suatu hari, ketika sepasang suami isteri sedang duduk makan, datang seorang pengemis yang lusuh serta lapar meminta makanan:

"Tolonglah tuan, sejak semalam saya tidak menjamah apa-apa". Dengan muka yang bengis si suami menghalau dan menengking si pengemis itu.

Si suami berkata dalam hati " Aku membina kekayaan bukan untuk orang lain, tetapi untuk diri dan keluargaku". Si isteri ingin bersedekah tetapi tidak dapat berbuat demikian melihatkan sikap suaminya.

Beberapa tahun kemudian, perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia menceraikan isterinya keranan tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya. Setahun kemudian isterinya yang masih cantik itu berkahwin dengan lelaki lain.

Pada suatu hari, sedang si isteri dan suaminya mengadap makanan, datang seorang pengemis mengetuk sambil meminta belas kasihan. mendengar rayuan pengemis itu, si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi berlaukkan seperti yang mereka makan.

Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis itu, si isteri menerkup muka sambil menangis dan berkata si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suaminya yang dulunya pernah menengking seorang pengemis.

Suaminya yang baru itu menjawab dengan tenang "Demi Allah, akulah sebenarnya pengemis yang dihalau dan ditengking dulu."

Cerita ini memberi pengajaran bahawa hidup kita seperti putaran roda dan tidak selalunya di atas. Ada masanya kita akan turun ke bawah dan naik semula atau sebaliknya.
Bersyukur dengan apa yang kita ada dan jangan lupa pada insan yang tiada apa-apa. moga Allah redha.

11/29/11

Bila lelaki kehilangan tulang rusuk

WANITA: Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
LELAKI: Kamu!!!
WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti) Kamu, tulang
rusukku.

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur,
Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang
rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi
merasakan sakit di hatinya...

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk
sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan
masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi
membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan
cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai
menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA
lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak
cintakan saya lagi!!!".

LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga
berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang
rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat.

LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang
telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air
mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad
untuk berpisah. "Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi
Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing". 

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha
mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi
sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai. 
LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di
hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.
 
Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana
banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah
dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar?
WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI: Belum.
WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan
kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu
nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah. 
WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal.."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang
korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan
kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah
kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia
patahkan.

*
Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai.
Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang
dikemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah
terlambat...*

*Kerana itu, **jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh
hati.**.. Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata
yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan *
*menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar
risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.*
*Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan
akibat yang akan diterima?? *
--