4/29/11

oh banana

sebelum korang baca en3 ni korang goyang tangan macam usop wilcha....hahahaha...sebabnye mama qis nak publish pasai citer orang yang bertangan lembut ni..lembut sungguh tangan depa dok mengukir benda alah ni...saspek la kat depa ni eh!!!! silap..respek n tabik spring kat depa lah....
nak tau depa buat apa jom layan pix ni



hahaha gaya pok cik tua tak dak gg




ni joe jambul versi pisang


opismate aku kata ni muka macam haku la...hahahaha


alamak ni menatang aper ek


tu dia naga  tasik cini


alo lor lor lor..cumel la.....

okey dah abeh gambaq pisang..pandai kan depa dok ukir..mama qis kalu bagi pisang ni..jawapnyer masok kuali la..buat goreng pisang pon sodap atau serawa pisang ka nyum nyum..tak dak masa la nak merheka  benda2 camni..

pensel picit

amboi bukan main lagi mama qis ni kan..mentang2 la keja non  hada...asyik dok cerita ja ....almaklum la..setiap hari jumaat adalah hari mengulaq sedunia bagiku..heheheheheh...dulu masa skolah rendah selalu guna pensel 2b ja..kena asah dengan germit(pengasah pencil)...orang kedah panggil germit harga pencil 2b ni rm0.20 kupang   ja..nak beli pencil picit mna la mampu...mahai time tu bagi kami....kalu ada geng kelas pakai pencil picit time tu..memang pecah pala la...kaya tu..kami mana mampu...huhuhuhuhuhuhuhuhu sampai la naik sekolah menengah baru la mampu nak pakai pencil picit ni...
ok habis dah citer pasai sekolah dulu2 ok
ekceli mama  qis ada sebatang pencil picit kat opis ni ..mama qis memang suka guna sngat dengan pencil picit   sampai buruk la pencil picit ni....memang selesa..badan dia pon kecik ja,selesa dipegang time menulis,                              pendek kata memang best la...kalu mai keja kan mesti benda yang          pertama     bawa keluaq opkos la pencil picit kesayangn  ..kadang2 tak jumpa,,mama qis buleh stop keja cari pencil picit ni sampai jumpa tau....fanatik tahap babun sungguh... .stu hari pencil ni hilang mama qis cari la kat tempt mama qis   tapi tak jumpa..apa lagi..bising la...WOI SAPA AMEK PENCIL PICIT AKU!!!
pas tu mama qis  rasa macam bos kecit amek pencil picit mama qis la..
apa lagi p serang kat tempat dia la..sebab dia ni memang terkenal dengan sifat suka rembat harta orang...hmmmmmmmhehhhhhhh memang tekaan mama qis tepat...memang pencil picit tu dia yang ambik ...kena bambu la dulu..kena hampot sat.."lu ni apa nama ja manager pencil pon tak buleh beli..." amek hang rembat  pencil  kesayangan aku sangt kan...amek buah!!!!  hahahahahahahaha....
meh nak tunjuk pencil picit tu



ni la pencil mama qis yang hangat diperkatakan tu..ngeeeeeee


setiap sudut ada kamoo

as salam halo halo halo....dulu time bercinta henpon mesti ada gambaq awek ngan pakwe....dalam mana2 laman web sosial pon ada gambaq awek dengan pakwe dekat profile...bila bertunang letak gambaq bertunang pulak..bila kawen kemain lagi letak gambaq kwen...semua tu tak salah just nak kongsi citer ja...rasanya semua orang camtu kan...cuma 2,3 kerat ja tak layan mende cenggitu kan...kiranya kat mana pon kat tempat keja ka,dalam bilik ka,henpon ka,dalam walet ka..semua ada gambaq orang yang kita sayang kan... bagussssssssss2...tapi tu dulu time bercntan cinton..lepas kawen gambaq kawen still ada...lepas dapat anak sori la..dalam hp gambaq anak,dekat pc gambaq anak,dekat wallet gambaq anak..kira mna2 pon   ada   gambaq anak..hahahahhahahaha ni kaum somi2 kalu terbaca jgan la sentap plak yer...korang pon apa kurangnya...sama la kan..tak caya p survey tengok...


haha dalam rumah pin nak pakai helmet

dekat lappy murah

dekat cpu opis

wallpaper nset murah jorr

dekat pc kampeni
ha kan mama qis kata..asal ja dah ada anak..mesti pixs anak mau melekat kat merata-rata noh..korang camner.. kalu orang tengok mesti ckap ....macam la dia sorang ada anak....hahahahahahahaha abaikan jer...ngeeeee :-))))

4/28/11

bbq


As salam ....baru2 ni kampeni ada buat bbq kat bawah jambatan..tapi mama qis n the geng pegi agak  lewat   la sebab baru balik dari tengok opismate meninggal kat kuala kangsar...tak sangka dia nak meniggal pada hari yang sama time kampeni buat bbq tu kan..bukan kami tak hormat kepada arwah tapi nak buat camner barang semua dah beli so terpaksa la buat jga..yang pergi tetap pergi..ajal maut ditangan tuhan...ada sekoq mak wok sintok ni kan..terus sound .."hampa ni kan tak hormat langsung  kat arwah!!!!!!!!! "....la bukan kami tuhan pon..mna la kami nak tau dia nak meniggal pada hari yang sama...hmmm macam2..lantak la nak kata apa pon..dah dia tak nak joint cakap yang bukan2 plak...bajet alim la konon..pirahhhhhhhhh!!!!!!
diri sendiri pon tak tera mana nak kata orang...kami pon nak jga hati tok ketua yang buat bbq tu..ikotkan hati memang dah tak mau p dah....kita pon kena jaga juga hati orang..kesian penat2 siyap sedia barang2 tengok tak p plak..kami pon tak p lama pon..just ngap 2,3 ketol aym,daging,hotdog.bihun,ikan, secawan ayaq oren..terus balik rumah hahahahahah...okey jom layan gambaq yang gelap time p bbq tu...guna kamera nset ja...tak bajet pon nak joint..kalu dok bajet nak joint haruslah bawa kamera elok cket....

sedang menjamu selera

abg cik dok makn aym bakaq

smpai terbongkok mamam ayam

kak nor n kak intan

hahahaha kami kelabu kelalang

dok bergosip latu

                                            habes dah cita pasai p bbq...

salam jumaat

as salam jumaat semua....amacam hari ni ada baik ka??
harap2 baik la yer...korang pakai baju apa hari ni...??
mama qis cam besa la pakai baju kurung kaler pink...i like pink...besa la pompuan ni memang sinonim dengan pink kaler ni...totally  95 % kaum hawa ni memang suka kaler pink kan...ecececeecececece...
si lelaki pulak mesti datang keja pakai baju melayu kan...tapi bukan pakai cam nak p raya la..just pakai baju melayu  dengan seluaq jeans atau seluaq slack kan......hari jumaat mesti warna-warni kan kampeni korang...okey selamat berhari jumaat....

AL-FATIHAH

AS SALAM
selamat hari khamis semua....mama qis dah lama nak kongsi citer ni dengan korang semua tapi tak berkesempatan la..byk entry yang mama qis publish semuanya copy paste jer..tak sempat nak menaip...
ok sebelum mama qis memulakan citer ni..mama qis nak minta dekat semua yang membaca entry ni..minta sedekahkan al-fatihah buatkan opismate mama qis yang telah kembali ke rahmatullah pada 23.4.2011...AL-FATIHAH...
OK DAH SIAP BACA....ALHAMDULILLAH...
ok camni citernya..opismate mama qis ni ekceli dia dah sakit lama dah lebih kurang sebulan dua camtu la...seingat mama qis dia kritikal
dalam 2 minggu.. mama qis ingat lagi time dia operation yang 1st dulu mama qis p tengok dia wad ccu.....ok lagi still buleh sembang...siap mama qis mengepau buah epal lagi dekat dia..pas tu dok cakap la "amboi dok buat terok aih..naseb baik tak naik van lepas tu ada gambaq dekat depan van".. lepas tu dia gelak je la..siap dia kata tadi pagi cikaro (nurse) kelate mai..amboi sempat lagi menggediqs noh..dalam dok sakit2 tu...kami memang camtu buat lawak pedih2 punyer..sekali kena mau sentap 2,3 hari..kurang asam kan mama qis ni..ekceli mama qis tak sangka la tu kata2 terakhir mama qis kat arwah....arwah ni memang seorang  pak lwak...kat opis kalu tak dak dia sengap sunyi sepi ...kalu dia ada macam2 la dia dok merheka cita nak bagi gamat suasana......emmm sekarang akan sepi sampai selamanya...sob sob sob...kalu mama qis baca entry ni mesti bergenang air mata(al kisah asam jawa)...sebab ni la last entry dia forward  abeh satu kampeni sebelum dia sakit dan masok spital dan terus pergi buat selamanya...sekarang nma rasdan hanya tinggal kenangan di hitachi ni...mama qis macam tak percaya ja yang dia dah pergi buat selamanya....mama qis rasa bersalah  la,sebab time dia sakit tu..dia ada kat rumah la..mama qis janji dengan dia nak p melawat dia tup tup..tak jadi..wife dia dah buat kuih untuk jamu kat kami..emmm rasa bersalah la..maafkan sya abg dan...
dia meniggal pada 23/04/2011
semua staff pegi tengok dia dekat kuala kangsar..dia berasal dari kuala kangsar..kami  berkonvoi ramai2..
masa pengebumian dia tu nampak si anak kecil  hanya melihat abahnya yang tidak lagi bernyawa di angkat dan di masokkan ke liang lahat...dia memang tidak mengerti apa2...sebab anak kecil ni baru berusia 3 tahun...apa yang dia tahu...orang mati kena tanam katanya...sedih sngt..masa diaorang nak masukkan arwah ke liang lahad.si kecil memanggil abah abah abah....ya ALLAH..
si ibu nampak redha dengan pemergian suaminya...ALLAH lebih syangkan arwah...abg dan telah meniggalkn isteri dan 3 anak...iman,nurul,maisarah..jga ibu baik2 yer..jangan nakal2..berat mata memandang berat lagi bahu memikulnya...



                         hanya tinggal kenangan...time dinner dengan maliss

4/27/11

Di Sebalik Riak Wajah...

Tertarik satu artikel bertajuk
"Tip Membahagiakan Diri Melalui Penampilan Riak Wajah"

Yang menekankan kepada Kita agar bijak mengurus riak wajah agar riak yang dipamerkan itu

Memberi manfaat untuk diri.


Di antara tip yang disarankan dalam mengurus emosi agar kembali keceriaan hidup  :


MENGANGKAT  KEDUA  KENING



Disarankan agar selalu mengangkat kedua-dua kening ke atas!

Andai diperhatikan orang-orang bersemangat bercakap,

Contohnya penceramah motivasi atau pembaca berita,

Pasti akan Kita lihat kedua-dua kening terangkat-angkat secara
Semulajadi tanpa dipaksa-paksa.


Kening yang jatuh ke bawah dimiliki orang-orang yang sedang dilanda kesedihan.

Semangat diri sangat lemah hingga tidak mampu mengangkat kening!


RAHSIANYA?




Tahukah anda bahagian kening & dahi mempunyai banyak saraf yang bersambung ke otak.

Apabila kening& dahi digerakkan maka IA akan menarik saraf-saraf itu
Ke otak untuk menjadi aktif.

Otak yang aktif meningkatkan daya 'sensory' tubuh lalu mengaktifkan

Sel-sel tubuh terutama bahagian muka.

Maka dengan ini,Kita digalakkan amalan mengangkat kening ini

Di mana sahaja terutama ketika diri dilanda kesedihan!

Ulang beberapa kerap,mudah-mudahanan cahaya kegembiraan
Kembali mewarnai wajah.

 



KEMBANGKAN LUBANG HIDUNG




Dari petikan artikel mengatakan selain mengangkat kening,

Kita juga disarankan agar kembangkan lubang hidung besar-besar agar lebih banyak

Oksigen masuk ke dalam tubuh.

Mereka yang di dalam kesedihan dikatakan hidung agak jatuh ke bawah Dan makin bertambah

Sedih,makin bertambah saluran pernafasannya!


RAHSIANYA :



Terapi ini dicadangkan bagi menambah oksigen ke dalam tubuh terutama bahagian otak.

Kekurangan oksigen yang menjadi makanan terpenting bagi otak boleh menyumbang kepada tekanan mental Dan emosi.Bila otak cukup bekalan maka IA akan

Mereda tekanan yang sedang dihadapi.



SELALU  BUKA  MULUT





Satu teknik mudah untuk mengembalikan keceriaan diri ialah perlu selalu bukakan mulut

Hingga menampakkan gigi serta digerak-gerakkan lidah.

Secara mudahnya,Kita berbicara dengan oranglain atau Kita
Membuka-bukakannya ketika keseorangan.

Kekuatan diri akan timbul andai Kita berbicara Dan menggerak-gerakkan

Lidah dengan kata-kata positif

Mahupun dengan amalan zikir Dan Cuba elakkan mengunci mulut lebih

Daripada 10 minit atau lebih!


RAHSIANYA  :


Menurut kajian neurosaintis,bahagian kawasan otak yang paling luas adalah bahagian

Yang mengawal lidah Dan tangan.Bila seseorang mengguna lidahnya secara aktif

Maka secara tidak langsung IA mengaktifkan sebahagian besar

Bahagian otaknya.

Pengulangan kata-kata yang diucapkan akan memberi kesan yang lebih kuat
Kepada pemikiran & hati!



RUMUSAN  :




Untuk mengembalikan semangat diri maka bolehlah Cuba praktik apa yang disarankan

Oleh Dr Muhamad Bin Jantan,Pakar Perunding Motivasi & Psikologi ini

Iaitu  :


-Angkat Kedua-dua Kening Ke atas

-Kembangkan Lubang Hidung Seluas-luasnya

- Selalu Buka Mulut Sambil Menggerakkan  Lidah


Selamat Mencuba!!!!

4/25/11

DAPAT ADIAH LER

OK entri pendek yer mama qis nak citer ..time masa mama qis demam tu kan...kan ada n3 yang mama qis citer pasai posmen mai bagi bungkus tu kan..ekceli mama qis dapt adiah la dari sew n cut..thank yer pada penganjur
next time buat lagi..comel la buah ni..pandai kait benda alah ni..kemas keja tangan dia,,,,sebab hari tu mama qis ada joint contest dari sew n cut...


ha ni mende yang mama qis citer ni...comelkan

ABG JANJI TAK BUAT LAGI

Untuk renung kita bersama..
Hayati lah senaskah kisah yang menyentuh hati buat panduan kita..

 Ada sepasang suami isteri yang hidup bahagia. Tidak ada kurangnya bagi pasangan yang dilimpahi dengan kemewahan ini kecuali satu, mereka tidak punya anak walaupun telah lama berumah tangga. Sering mereka bercerita tentang betapa indahnya hidup sekiranya punya seorang anak penyejuk mata. Rasa ini bergolak hebat apabila melihat kepada jiran sekeliling yang sentiasa riuh rendah dengan bunyi hilai ketawa anak-anak, kadang-kadang tangisan nyaring.
Apa yang menarik tentang pasangan Mr. & Mrs. Perfect ini:
Susun atur dalaman rumah mereka yang rapi, kekemasan sentiasa pada tahap maksimum dan semua benda mesti berjalan seperti yang dirancang dan dijadualkan. Rutin hidup mereka semuanya berjalan seperti dalam catatan diari dalam kerapian tahap tinggi. Nota semakan kerja rumah tergantung pada peti ais, pada white board pula senarai semakan keberkesanan, perancangan pula dalam buku management tersendiri. Dengan tekun semua ini diulang-ulang saban hari, minggu dan tahun.
Pada satu hari yang indah, si isteri bergegas memberitahu jiran tetangga berita gembira yang dikongsi bersama dengan sambutan syukur hampir seluruh kawasan kejiranan berhampiran. Menurut doktor, dia bakal menimang cahaya mata. Kegembiraan jelas terpancar pada pasangan ini, ucapan tahniah datang mencurah-curah.
Begitu pantas masa berlalu. Akhirnya sampailah saat yang mendebarkan, anak yang ditunggu dilahirkan dengan selamat. Bayi lelaki comel ini benar-benar memberi sinar pelengkap kasih sayang di dalam rumahitu.
Tiga tahun berlalu, anak lelaki ini membesar dengan sihat dan subur, sesubur perhatian dan belaian daripada ayah dan ibu. Namun berlaku sesuatu yang tidak diduga oleh ibunya selama ini. Anak lelaki ini mempunyai perangai yang seratus peratus berbeza dengan sikap ibunya.
Kalau ibunya sangat kemas, anak lelaki ini akan mengeromot segalanya. Rumah yang selama ini kemas teratur sering kali bertukar wajah menjadi seperti lepas perang, kena penangan anak ini. Keadaan tidak terkawal, anak ini mungkin telah dimanjakan berlebihan.
Si ibu merintih derita. Apa yang berlaku ini bertentangan sama sekali dengan kanun dirinya. Semua mesti sempurna! Sampai pada tahap ini si ibu selalu terlanjur cakap bahawa mempunyai anak sebenarnya satu kesilapan. Anak bukan penyejuk mata sebaliknya peragut ketenangan.
Bagi mendidik si anak, si ibu terpaksa menggunakan sedikit kekerasan, cubit, rotan dan meminta dia berikrar untuk tidak mengulanginya kembali.
“Mama, abang minta maaf … Abang tak akan ulang lagi.”
Itulah ungkapan yang diajar setiap kali kesalahan dibuat.
Satu lagi tabiat yang pelik bagi anak ini ialah dia akan mengoyak kertas yang dijumpainya dan dibiarkan bersepah merata-rata. Cubitan dan kemarahan tidak berjaya mengubah tingkah lakunya, dia masih dengan tabiat menyepah-nyepah, kemudian rumah jadi bingit dengan
leteran danbahang kemarahan ibu. Begitulah yang sering berlaku.
Pada suatu hari si ibu bergegas mengemaskan rumah kerana kawan lamanya bakal datang melawat. Dia ke dapur memasak hidangan kepada tetamu yg bakal dtg.
Bila dia membawa makanan untuk dihidangkan, alangkah terkejutnya apabila dia melihat ruang tamu bersepah, sofa tunggang langgang dan koyakan kertas bertabur di mana-mana.
“Abang … mari sini!!” Jerit si ibu memanggil anaknya lebih kuat daripada biasa. Kemarahannya mencecah siling kesabaran dan membakar rentung ladang hemahnya.
Si anak ketakutan lalu lari meluru ke arah pintu. Si ibu mengejar dari belakang. Nafasnya tertahan-tahan menahan marah.. Kaki anak melangkah keluar dari rumahdengan larian deras. Sesaat dia telah berada di hadapan pagar.
Tiba-tiba terdengar satu bunyi hentaman keras. Larian ibu terhenti. Wajah terasa basah terpercik sesuatu. Dia terpaku … Alangkah terkejutnya apabila melihat anaknya menggelupur kesakitan berhampiran longkang besar di tepi rumahnya. Basah di muka tadi rupanya adalah
darah anaknya.
Dia tidak mempedulikan lagi pada kereta yang melanggar, dia meluru mendapatkan anak dan merangkulnya. Darah merah ada di mana-mana, dada anak berombak-ombak, tubuh kekejangan, terdengar bunyi rengekan menahan sembilu kesakitan yang amat. Tanpa berlengah dia terus memandu keretanya, anak diletakkan ke atas ribanya, tubuhnya kini dibasahi darah merah segar anaknya, dia terus memecut laju ke hospital.
“Ya Allah … tolonglah selamatkan anakku ini.” Doanya dalam raungan kuat sambil memandu laju. Hon dibunyikan bertalu-talu minta laluan daripada pemandu lain.
“Ya Allah … aku tahu aku gagal menjadi seorang ibu yang baik tetapi aku memohon sekali ini … Ya Allah selamatkanlah anakku ini.”
Air matanya bercucuran dengan deras menitis, tumpah dan bergaul dengan darah merah anaknya. Perjalanan terasa begitu jauh dalam keadaan begini. Nafas anak tercungap-cungap. Dari mulut, hidung juga telinga darah terus mengalir begitu deras. Si anak bergelut dengan kesakitan, dada berombak kuat, setiap kali dia membuka mulutnya darah bercucuran keluar.
Anak seperti ingin menuturkan sesuatu, ibu menangis semahunya.
“Mama maafkan abang …” Ungkapannya sukar …tersekat-sekat kerana kesakitan itu.
“… Abang janji tak akan buat lagi.”
Itulah ucapan yang selalu dituturkan apabila ibunya marah. Ibu memegang mulut anak, hatinya menangis. Bukan ini yang ibu mahu dengar.
Sebaik sampai di hospital, anak dikejarkan ke bahagian kecemasan. Ibu menunggu di luar, dia membuat panggilan kepada suami dan mengurus segala prosedur yang patut. Dengan baju dipenuhi darah tanpa merasa malu pada orang sekeliling yang melihatnya, dia menangis sekuat
hati, rasa sesal mengasak kuat segenap ruang hatinya.
“Ya Allah berilah aku peluang kedua untuk menjadi seorang ibu yang baik, aku sedar akan kesalahanku …”
“Ya Allah selamatkanlah anakku hari ini …”
Doa tidak pernah putus dari bibirnya dengan permohonan setulus-tulusnya kepada tuhan.
Setelah lama menunggu, tiba-tiba doktor keluar. Bebola matanya merenung penuh pengharapan pada doktor.
“Puan, maafkan … Kami telah cuba melakukan yang terbaik.”
Patah bicara doktor satu-satu menyusun kalimah.
“Anak puan … Telah meninggal dunia.”
Hanya itu yang mampu dituturkan, walaupun selalu tetapi tetap sukar untuk menjelaskannya kepada ibu ini.
Dunia terasa seperti pasir jerlus yang menyedut dengan deras ke dalam, kepingan langit sekeping-sekeping menghempas ubun-ubun kepalanya. Alangkah sakitnya hakikat ini. Dalam tangisan berderai, dia meluru dan merangkul sekujur tubuh anaknya dengan mata tertutup rapat,
kesakitan telah tiada bersama nafasnya yang berangkat pergi buat selama-lamanya.
“Anak … Kamu tidak mendapat apa yang sepatutnya ibu berikan di sepanjang perjalanan pendekmu ini …”
Ibu mencium semahu-mahunya. Namun wajah itu hanya kaku, dingin sekali.
Jenazahnya kemudian diuruskan sehingga selesai sempurna.
Malam itu apabila lampu tidur dimatikan dan kawasan kejiranan sunyi ibu keluar ke kawasan tong sampah di hadapan rumah. Dia menyelongkar sampah semalam mencari koyakan kertas anaknya. Malam itu di ruang tamurumahnyapenuh koyakan kertas yang ditaburkan.
Dengan nada lemah sekali bersama lelehan air mata hangat ibu berkata, “Alangkah indah andainya ini yang ibu lihat pada setiap hari disepanjang hidup ini.”
“Ibu rindu kepadamu … Ibu rindu kepada nakalmu … Ibu rindu pada koyakan kertas ini, tetapi kenapa ibu buta tentangnya selama ini?”
Tangisan hanya saksi bisu dengan irama tersendiri, namun hakikat yang terpaksa direngguk ialah semua itu tidak boleh diulang lagi. Anak comel itu tidak akan pulang lagi ke rumah sampai bila-bila.




__,_._,___

perumpamaan


Hubungan antara manusia & buah-buahan
Jangan suka mendedah tubuh
Jadilah seperti jagung, jangan seperti gajus.
Jagung membungkus bijinya yang banyak, sedangkan gajus mempamerkan
bijinya yang cuma satu.
Setia terhadap pasangan
Jadilah seperti pohon pisang.
Pohon pisang kalau berbuah hanya sekali seumur hidupnya.
Kecantikan dalaman
Jadilah seperti durian, jangan seperti kedondong.
Durian walaupun di luarnya penuh kulit yang tajam, tetapi di dalamnya
lembut
dan manis.
Berbeza dengan kedondong, di luarnya mulus dan berkilat, tetapi di
dalamnya
ada biji yang berduri.
Jaga kesucian dalam bergaul
Jadilah seperti sengkuang, walaupun hidup dalam tanah dan selut, tetapi
umbinya tetap putih bersih.
Selalu bertindak adil
Jadilah seperti tandan petai, bukan tandan rambutan.
Tandan petai membahagi makanan sama rata ke biji2nya, semua seimbang,
tidak
seperti rambutan, ada yang kecil ada yang besar.
Semakin tua semakin bijaksana
Jadilah seperti cili. Semakin tua,semakin pedas.
Jangan bermuka-muka
Jadilah seperti buah manggis.
Buah manggis bisa diteka isinya dari bahagian bawah buahnya.
Menjadi banyak manfaat
Jadilah seperti buah dada.
Kerana selain bermanfaat sebagai sumber tumbesaran buat anak, ia mampu
menjadi alat rekreasi buat bapaknya juga!
Peace no war!!

4/20/11

mc

as salam tengah malam semua..tadi haku tak pegi keja demam la..huhuhuhu
demam,batok,sesema,sakit abeh badan aku ni...naseb baik en somi cuti hari ni..buleh la tolong antaq p.kinik..p jumpa dokter dapat shari mc..jadi la..lepas p amek mc balik telan ubat rest...pas tu akak aku kol...dia dengaq sora pon dah tau aku demam..akak aku cakap.aik demam!!!! qis nak dapat adik kot.....hmmmm merapus je la kak aku ni
lepas rest..... bangun rasa ringan cket kepala ni...tengok jam baru koi 1 hmm awai lagi..apa lagi.sambong plak tido..eeeee dasar pemlas..qis aku dh pos kat umah tok acaq dia..hmmm mama sambong tido jap yer...satg mama bwa qis teman mak da g airport ye cayunk...dalam pukoi 3 camtu aku bangun..buat2 apa yang patot sementara nak tunggu adik aku datang penang.xceli adik aku ni bukan nak datang umah aku pon...dia nak nek kapaitebang p sabah...aku jeles ok!!!!! ttba mak cik somi datang umah..dia ada bagi surat tapi nampak kembong...ha tunggu yer entry seterusnya .......hihihihihi

4/14/11

8 C sebab suami benci isteri

C1. CABAR  

Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita. Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar. Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalah kata “Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI… nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata…
 

C2. CABUL
 

Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu. Misalnya bergaul bebas dgn lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan. Juga perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu)seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua…
 

C3. CELUPAR
 

Wanita yg cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar. Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepas cakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.
 

C4. COMOT
 

Terdapat wanita yg cantik tetapi comot. Comot ini samada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yg selekeh, kerja yg dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, isteri bila nak keluar rumah baru nak bersolek dan comel tapi kat rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pulak nampak yg comel2 aje… Ada isteri kata - mekap untuk suami, tapi kat rumah tak praktik pun.
 

C5. CEMBURU
 

Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan. Tetapi wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan… sikit2 dok telefon suami kat tempat kerja. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2…
 

C6. CEREWET
 

Kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya. Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya. Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat. Contohnya kalau suami bawa makan luar, isteri nak tempat yang class2 aje. Restoran nak ada air-cond aje.
 

C7. CINCAI
 

Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai. Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak… anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi….
 

C8 CUAI
 

Kebiasaan lelaki tidak suka jika pasangannya cuai terutama apabila ia melibatkan masa.. Misalnya apabila suami menetapkan keluar jam 3 tetapi pada masa yg ditetapkan isteri masih sibuk bersiap, bersolek, mengemas. Ini akan membuatkan mereka benci kerana situasi sebegini.
8C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya. Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita insan yg mudah lupa & lalai… ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 8C tu.
 
Renung2kanlah dan selamat beramal…..

4/11/11

moga2 cepat sembuh yer!!!!!

as salam selamat hari selasa..baru ni aku ada pegi tengok exec aku kat spital,...dia sakit dah 6 hari tak sedarkan diri...kesian kat dia....sekarang ada kat spital ...dudok ward ccu...
kami dalam 4 orang camtu pegi tengok dia kat spital...ward ccu klu nak ikotkn skali masok 2 orang je..tapi kami buat lagak berani..member aku cakap kalu nurse halau baru kita keluaq..kami apa lagi slamber badak ja,skali masok 4 orang...hahahahaha...
member aku tnya mna tempat bla bla bla bla..pas tu nurse tunjuk kat ctu....laaaaaaaaaaa kenapa la aku tak perasan padahal exec aku ni...btol2 ja  depan tempt aku berdiri....
elok masok ja...tengok dia aku terus jadi sebak tak dapat nak cakap apa terus manyeh..sedih la tengok dia..dulu aku mai buleh lagi dia sembang siap buat lawak  lagi ..pas tu aku pau lagi buah dia....mai kali ni..tengok dia tak bergerak,koma hanya mesin2 sja mengerakn  bit2nya..lepas tu plak...si isteri sedang membacakn yassin kepadanya....terus kepala otak ni...dok terbayang kan benda2 pelik...YA ALLAH..minta simpang la...tengok pulak wife dia yang  masih  buleh mengukir senyuman kepada kami walaupun perit menaggung derita..sedih la  tengok wife dia banyak bergantung padanya sebab wife dia tak kerja..lepas tu pulak anak pulak ada 3 orang..anak pon masih  kecil....wife dia tak pandai bawa moto dan kereta..kesian pagi2 lagi kena redah naik bas..lepas tu kena rushing plak dengan bas..takot tertinggal dengan bas nanti.. nk pegi tengok si suami yang terlantar sakit...aduhaiiiiiiiiiii tak leh nak bayagkan macam mana......tabah betul wife abg dan ni...aku hrap abang dan cepat-cepat sembuh yer..kami hanya dapt berdoa dari jauh ja...insyaALLAH...nanti khai pegi melawat abg dan lagi yer,,,

4/10/11

tips from dr fatma

1-to make someone(your husband,your children)think of u all the time...read the Al-fatihah 14 tims before going to sleep

2-for terminal diseases
::read the Al-fatihah 14  times while and blow it in the water,drink and take a bath with that water

3-for mentally ill
::read the Al-fatihah 7 times while rubbing the person's head once in the morning an once at night.everyday without fail

4-when the extreme pain
:: read the Al-fatihah 3 tines and blow it in a glass of water and drink it,then read the Al-fatihah while rubbing the area that is in pain

5-for babies who cry at night or at any time
::read Al-fatihah 7 times while rubbbing the baby's head

6-for injury:ex: cut.bee sting,bleeding,finger got slammed by the door
::read the Al-fatihah 3 or 7 times.using your thumb,take your saliva from the "langit-langit" of your mouth and rub it onto the injured area

All of the above InsyaALLAH will work with several conditions:
::believe that the Al-fatihah is the best "penawar" for everything
::read it will full khusyuk
::tawakal to ALLAH
::use the good "niat" intentions

untuk yang berhajat:(percepatkan jodoh.memanjangkan jodoh,dikurniakan cahaya mata.sembuhkan penyakit,elakkan dari malapetaka dan sebagainya
::di lakukan  pada hari jumaat selepas sembahyng asar sehinggalah masuknya waktu maghrib
::duduk mengadap kiblat
::lakukannya dengan khusyuk dan yakin yang ALLAH akan membatu kita
::bacalah ya rahman.ya rahim,ya ALLAH berulang -ulang sepanjang-panjang kita duduk selepas sembahyag asar sehinngga asar masuknya waktu maghrib
::masok sahaja waktu maghrib,di kala the first "Allahuakbar" di laungkan
teruslah angkat tangan dan berdoa kepada ALLAH yang MAHA berkuasa dengn apa yang dihajati
::buat sebanyak 3 jumaat berturut-turut

mintak lah yang baik baik.niat yang baik,insyaALLAH akan dimakbulkan oleh Allah Wallahualam

untuk awet muda both internal & external
zikir - baca
"ya badiyah" 1x
"ya nur"1x
"ya hadi"1x
"ya ALLAH" 1X

-baca dan tiup ke tapak tangan dan sapu ke raup muka kita pada  tiap hari
-baca ayat  al waqiah ayat ke35,36,37 dan 38,pada tiap selepas sembahyang subuh ke air dan minum.(air rawatan dalaman to look young and feel young inside
-baca AL waqiah tiap-tiap hari sebelum tidur kita akan kaya denagn ketenangan jiwa..
-baca AL waqiah ayat 19 untuk yang selalu sakit kepala moga-moga boleh menghilangkan dan meredakan

tarikh lahir anda dlm kelendar ISLAM

Sekadar renungan dan 'muhasabah' diri dari lanjutan ilmu 'TARIKH LAHIR' dan perilaku kita sebagai hamba di muka bumi ini..Sampai-sampaikanlah.
AMIR RUL MUKMININ
PERILAKU BERDASARKAN TARIKH LAHIR ISLAM…
 
 
HIJRAH
Sekiranya anda mengetahui pada bulan Hijrah anda dilahirkan, menurut pengetahuan tradisional bulan itu mempunyai pengaruh yang tersendiri terhadap perilaku. Dicatatkan bagi menambahkan pengetahuan
 
MUHARRAM
Bersifat pendiam, sihat fikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika tidak mendapat didikan yang sempurna, walaupun begitu, jika dididik dengan baik, dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.
 
 
SAFAR
Tabiatnya buruk. Dia tidak suka mengakui kesalahannya. lbubapanya perlu mendidiknya bagi menghilangkan tabiat buruk itu, jika tidak, kehidupannya akan menjadi susah di kemudian hari. Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ianya akan mendatangkan hasil.
 
 
RABIULAWAL
Perwatakannya baik. Mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang berpengaruh atau kaya tanpa diduga. Dalam pekerjaan ramai yang suka. Sifat negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras dan mudah marah.
 
 
RABIULAKHIR
Perwatakannya jahat. Hatinya tidak tetap. Fikiran dan kemahuannya lemah, buruk nafsunya, kasar wataknya, mudah mengangkat tangannya. Kehidupannya menjadi sukar kerana tabiat buruknya itu. Ibubapa menempuh kesukaran dalam mendidiknya.
 
 
JAMADIL AWAL
Dia mempunyai tingkat keyakinan yang tinggi. Dia berani dan nekad, kadangkala melakukan sesuatu yang bodoh atau bahaya. Walaupun begitu, keberanian dan tekadnya itu akan menunjukkan hasil usahanya, yang menemui kegagalan juga.
 
 
JAMADIL AKHIR
Wataknya berani, dia hormatkan orang lain. Berbagai kepandaian ada padanya. Apabila dia tahu bahawa dia salah atau keliru maka dia mudah mengakuinya, tapi bila dia tahu dia benar, pendiriannnya keras dan tidak mahu mengalah. Semasa kecilnya, ibubapanya perlu mendidiknya dengan baik agar terserlah sifat-sifatnya yang baik itu, kerana jika betul didikannya, masa dewasa ia akan menyenangkan kedua orang tuanya.
 
 
REJAB
Semasa kecilnya dia degil dan nakal. lbu bapanya patut mendidiknya dengan baik agar dia dapat menerapkan nilai-nilai yang baik. Ketika sudah dewasa, dia suka bersikap merendah diri dan bersikap tidak tahu menahu. Ini agak berlainan dari sikapnya semasa kecil. Walaubagaimanapun hidupnya selamat dan sentosa.
 
 
SYA'ABAN
Perwatakannya baik. Hidupnya selamat dan rezekinya tidak putus-putus. Sewaktu kecilnya dia mudah mengalah semasa bermain dengan kawan-kawan. Kelakuannya baik, berbudi bahasa hingga semua orang sayang padanya.. Masa dewasanya dia akan berjaya dalam segala kerjayanya danmudah mendapat rezeki..
 
 
RAMADHAN
Dia baik, pendiam, suka merendah diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenalinya. Dia tidak suka menonjolkan diriya.. Kehidupannya selalu selamat.
 
 
SYAWAL
Perwatakannya keras. Hatinya keras. Dia tidak suka dikalahkan oleh orang lain. Hal ini membahayakan hidupnya, oleh itu ibu bapanya perlulah mendidiknya dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruknya itu. Jika tidak kehidupannya menjadi susah kerana perangai keras hatinya, dan dia selalu bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.
 
 
ZULKAEDAH
Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi buruk. Dia banyak berfikir, kerana sifat ini, satu hari nanti dia akan mendapat hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana banyak berfikir, perbuatannya kadang kala menjadi keliru. Dia seharusnya bertindak tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang yang memuaskan.
 
 
ZULHIJJAH
Jika dia jahat dia terlalu jahat, jika baik terlalu baik pula. Dia sering mendapat padah dari perbuatannya sendiri. Dia sukar mengawal perasaannya, kadangkala terlalu berlebih-lebihan atau sebaliknya. 0leh kerana dia tidak dapat memberikan garis pemisah, dia sukar mempertimbangkan baik buruk perbuatannya. Dia seringkali menyesal kerana kurang hati-hati dan kurang pertimbangan
 

kisah seram tapi kalu baca macam nak peluku kepala ja!!!!!!!!!





Kisah ini berlaku di sebuah perkampungan kecil di Pahang pada tahun 1973. Ianya diceritakan oleh Umar kepada penulis untuk pedoman semua pembaca budiman.

Kisah berlaku di sebuah pekan yang bernama Kampung Pulau Tawar, Jerantut. Seorang lelaki yang bernama Sokri (nama sebenar dirahsiakan bagi menjaga nama baik keluarga tersebut). Sokri adalah seorang bomoh di kampung tersebut. Beliau merupakan seorang bomoh yang agak disegani oleh kerana setiap kali apabila beliau mengubati setiap penyakit yang pelik, beliau akan berjaya.

Satu hari di waktu senja ada seorang budak melalui rumah Sokri budak itu adalah Umar pencerita kisah ini. Umar terdengar seseorang sedang bercakap dalam bahasa yang agak pelik dan tidak pernah didengarinya sebelum ini.

Umar cuba mengintai dari celah lubang dinding yang agak usang. Beliau melihat Sokri bercakap mengadap sekeping cermin. Oleh kerana lubang tersebut agak kecil Umar tidak nampak keseluruhan cermin tersebut. Umar cuba mencari lubang yang agak besar. Akhirnya dia menjumpai lubang yang lebih besar. Melalui lubang tersebut, Umar dapat melihat bayangan pada cermin tersebut bukanlah Sokri tetapi sekujur tubuh yang sungguh ngeri wajahnya.

Matanya kelihatan tersembul dan pipinya kelihatan berlubang. Tubuh makhluk itu dibaluti oleh kain putih yang berwarna coklat seperti warna tanah. Tiba-tiba Umar melihat mahkluk itu seperti memandang kearahnya. Bulu romanya meremang. Tanpa membuang masa Umar terus melarikan diri.

Sampai saja di rumah Umar terus menemui bapanya dan menceritakan kepada bapanya. Bapanya sekadar tersenyum seraya memberitahu ramai orang kampung sudah lama mengetahui perihal Sokri. Bapanya mengatakan bahawa Sokri menggunakan hantu peliharaannya untuk merasuk orang dan apabila orang tersebut sakit beliau akan datang dan mengubati orang tersebut.

Dengan cara ini beliau akan lebih mendapat duit dan orang kampung akan menghormatinya. Mereka hanya menunggu masa untuk membuktikan pada orang kampung.

Pada malam tersebut Umar berasa seperti tidak sedap badan, tubuhya seperti merasa lemah. Mungkin kerana terkejutkan peristiwa yang dilihatnya tadi membuatkan dia rasa begitu. Selepas makan malam, Umar terus masuk tidur. Apabila dia cuba hendak melelapkan mata dia terbau seperti bau bangkai di dalam biliknya. Dia cuba membuka matanya tetapi kelopak matanya berasa amat berat sekali.

Umar cuba menjerit untuk memanggil bapanya tapi suara tersekat dikerongkong sahaja. Dia cuba membaca ayat suci yang diingatinya. Akhirnya beliau berjaya juga menjerit memanggil bapanya, Sebelum jatuh pengsan.

Apabila Umar membuka matanya didapati rumahnya penuh dengan orang dan mendengar orang menyebut nama Sokri. Dia memandang ke arah bapanya yang sedang menghampirinya sambil tersenyum dan meminta dirinya supaya bertenang kerana segalanya telah berakhir. Dia kembali terlelap.

Pagi besoknya apabila dia tersedar Umar melihat bapanya berjalan diiringi ibunya dengan pakaian seperti orang ingin ke masjid. Dia bertanya bapanya apa yang berlaku. Bapanya menyuruh Umar bersiap2 utk pergi menziarahi kubur Sokri. Umar terkejut mendengarnya dan penuh dengan persoalan bermain dibenaknya sambil mengorak langkah kebilik mandi.

Sesampainya di tanah perkuburan Umar melihat orang sedang menggali kubur. Tiba-tiba dia tedengar orang didalam lubang bertempik apa ni !!! Umar berlari untuk melihat dengan lebih dekat tetapi dihalang oleh bapanya. Umar melihat beberapa orang dewasa seperti mengangkat sesuatu yang berat dari lubang tersebut.

Sebaik sahaja objek tersebut berjaya dikeluarkan dari lubang tersebut, Mereka semua terpegun melihat sekujur bentuk tubuh seperti seekor anak gajah di dalam kubur Tadi, setelah diteliti maka sahlah sebenarnya di dalam kubur yang akan disemadikan jenazah Si Sokri tadi terdapatnya ……

SEKETUL UBI GAJAH yang sangat besar. Jadi sesiapa yang ingin beli UBI tersebut bolehlah menghubungi Umar di talian bebas tol : 1-800-88-88-88

Kerepek Ubi Pedas - RM 2.00 sebungkus
Kerepek Ubi Masin - RM 2.30 sebungkus
Kerepek Ubi - RM 1.50 sebungkus
Kerepek Ubi Mentah - RM 0.50 sebungkus

Penghantaran akan dibuat kepada kawasan di Lembah Kelang sahaja. Cukai perkhidmatan sebanyak 2% akan dikenakan. UB I …… UBI ...… SAPER NAK BELI UBIIIII ..... ?????? ....

hahahahaha ....

hari nganga sedunia


hokey dimaklumkan bahawa hari ini adalah hari nganga sedunia untuk aku...hahaha....
saper nak joint angkat tangan macam usop wilcha..."kita bako kita bako kita bako"
hari ini adalah hari nganga sedunia...sebabnya aku dah tak tau nak buat apa dah,, ni baru pukul 10 pagi..semua keja dah beres...bukan nak bodek tapi keja tak dak okey!!!!almaklum la sekarang ni kampeni yang aku keja ni shipment tak banyak soooooooooo!!!!!!!!
nganga je la...jepun sekarang kan ekonomi dia slow..jadi!!!!!!
epekkksssss   la cket  dengan my kampeni ni...kampeni yang aku dok cari makn ni dok buat shipment hantaq p jepun....hmmmm lepas ni kena sep sep cket la..tak leh blanja tinggi2 dah la...kena makan shari rm3 hingget dah la...pagi sinnget tgahari singget malam singget...pagi ::nasi lemak + ayaq sejuk
 tengah hari::: nasi + ikan bilis,, banyak cket ikan berekoq2 hehehehe mai malam makn biskut kering dah la cicah ayaq kopi..huhuuhuhuhu
sedih kan hidup ini....dok buat teruk aku ni kan...tapi kan Rezeki aku murah taw!! Alhamdulillah..dalam dok kata nak sep nak sep...kalu nak ikotkan bajet smpai ujung bulan memang bagi aku tak cukup..tapi rezeki dari ALLAH tu...dalammmm dok tak dak2 tu la..rezki dok mai kawan ni blanja kawan nu blanja...tima kaseh ya...hahahahahaha...pas tu cukup pulakk sampai ujung bulan...hahahahahahaha naseb baik la dah kawen buleh la juga mengepauuuu en somi..ekekekekekeke...

4/8/11

family kechil

...i love my family u also love ur pameli rite....okey...kali ni n3 non ada
just nak paksa korang tengok pixs kami ja..muahahahahaha

flying kiss


sengeh time


petua murah rezeki dan di jauhi kesulitan


Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut.Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan rubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah SAW adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah SAW, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya." Lelaki itu tertunduk.

Ia pun b
erjanji akan memperbaiki penampilannya. Mulai hari itu, wajahnya senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah,wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat.

Rupa mukanya berseri. Tak heran jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah roman muka yang ramah dan penuh senyum.Bahkan Rasulullah SAW menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya. Demikian pula seorang suami atau seorang isteri.

Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, pikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah, yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang.

Wallahualam...^_^

cik zai penang giveaway

mai  pagi ni ternampak giveaway dari cik zai penang yang cute ni..ape lagi joint la tunggu dudk..kot 2 la menang ehehehehe...ok moh kiter tengok syarat2 yang termaktob dari cik zai penang kita ni yer


1-Warganegara Malaysia yg beralamat di Malaysia dan mesti mempunyai blog(ic kedah kak)
2-Klau rajin follow la blog Cik Zai....tak paksa.(LAMA DAH JOINT)
3-Buat entry bertajuk Cik Zai Penang Giveaway(kak zai cheq dah buat dah)
4-Copy & paste banner di bawah dalam entry & sidebar blog anda dan linkkan sekali.

nak join kelik banner


5-Sila tinggalkan link entry anda kat komen ya.(ok)
6-Takyah tag kawan-kawan.Klau nak tag...dipersilakan(ok)

cik zai penang mai la tengok siap dah

4/7/11

QIS



Mama rindu dengan budak kecit ni…kalu mama bos kan bagos…buleh bawa qis mai keja  dengan mama kan…tapi apa kan daya mama hnyalah kuli jer  qissss…nanti besar qis jangan jadi kuli cam mama yer…jadi bos okey….mama rindu dekat qis la…sejak2  qis  dah  pandai cakap jerman ni  lagi la mama geram nak main ngan qis…bukan la ni yer dulu pon geram jga…tpi dulu bezanya if mama ckap..qis hanya sengeh2 ja.. lani dah pandai blas balik apa yang mama cakap…mama suruh  apa pon qis buat..


  
Lani qis dah pandai ngadu yer….qis ngadu dekat  tok acaq cakap mama pot pet  pot pet yer….noty la qis ni
Mama bukan pot pet pot pet la syang…mama tak bagi qis isap puting ja…qis terus ngadu dekat tok acaq yer..sambil  baling  terus putting  qis…lepas tu buat plak ngan tangan2  aksi orang mulot pot pet pot pet…hmmmmmm  aduiiii  la  anakku  sorang  ni….

saat

Subject: Saat  Anda..
 Saat Anda membawa Al-Quran,  syaitan biasa biasa saja...tengok je..
Saat Anda membukanya, syaitan mulai  curiga...
Saat Anda membacanya, ia resah dan gelisah...
Saat Anda  memahaminya, ia kejang kejangan...
Saat Anda mengamalkan Al-Qur'an dlm  kehidupan sehari-hari. ia stroke. ............
 
Teruskn membaca &  mengamalknnya agar syaitan terus stroke .
Saat Anda ingin menyebarkan  pesanan ini, syaitan pun mencegahnya.
Syaitan kata "jgn SEBARKAN,  kerana ia tidak penting langsung !"

 
~~SEBAR2KAN LAH~~  Jangan dengar bisikan syaitan……