7/1/11

jom p kebun

as-salam  hari jumaat...ALhamdulillah mai hari jumaat  ni baru ada mood nak tulis menulih entry ni..kalu tak memang malaih tahap gaban la..asal ja nak tulis mesti sangkot punyer..tetiba mood spoil mai..so cancel nak menulih..sooo di sebabkan hari ni hari jumaat yang mulia dan penuh keberkatan ni...mama QIS   nak citer la apa yang berlaku baru2 time mama qis balik kampung dikedah nun...pernah tengok orang amik kacang tanah tak???
ha mai nak show free kat korang mama qis pi cabut kacang tanah...

NI adik mama qis..sama tapi tak serupa

semua pakat dok cabut pokok kacang tanah


perkenalkan pokok kacang tanah untuk yang tak pernah tengok


eeeeeeeyahhhhhhhh buat terok tapi senang je cabut dia


step yang kedua...cabut  kacang dari akaq2 dia..aduhhhhhh punya la penat..nampak senang tapi renyah ooooo


ni bukan semak samun  tau!!tapi tu pokok ubi keledek..ingat bulan posa ni buleh la kot korek ubi keledek plak!!!!!hehehehehehehe



nampak dak pondok kecit tu..tu la rumah mama qis..ekekekekekekeke....
comey dak rumah mama qis..??
pondok yang dikelilingi pokok getah..lagi 4 tahun..mama qis nanti tukaq position plak..jadi penoreh getah yang berjaya..hahahahaha
 p/s:: kira balik kampong perabih harta benda mak pak ja..bagus kan mama qis ni...ehehehehehehe

20 comments:

Intan said...

amboi mama qis kemain noh hng....
bila nk bwk kmi blik kmpng mama qis...bleh gak tulung cbut ubi kayu ngn kcang tanah....

Kyra said...

intan::jom la..kita kta cuti2 kita p la...ni musim buah dok mai ni...nanti la mama qis bwa...

MiYOKO SuKi said...

waaa..rajinnye berkebun....dolu2 selalu gak g kebun abah...skang ni, abh da mls...hahaha

bbpenang said...

wah..syok gila..aku pun nak joint sekali la.. nanti kita pakat-pakat p rumah cik kiah.
Kiah hang bagi tau aje,bila pun kami on..

MamaEma said...

camtu ghupanya pokok kacang...

inilah asyi membeli yg dah siap peket terus kan...rupa asal pun tak tahu...ahaks..

-oP_ida- said...

hamboii balik kg korek kacang tanah...syOknyaaaaa.......

weh baguihlaaa toreh getah...jutawan kot..ekekekekekke

Kyra said...

miyoko suki:"hahaha besa la p perabih apa yang ada kat kebun my parents..heheheheehe

Kyra said...

bb penang::hahahahaha..jom bila2 kita p bila2

Kyra said...

mama ema:: ni la rupanya kacang tanah..hehehehehe..

Kyra said...

opida::cabut pokok best la..time nak ghepeh tu la..punya la penat..belemoih aih...cket hari jadi jutawan ler...balik motong..ekekekekeke

kayrul-shah said...

first time tengok pokok kacang tanah...terasa jakunnya..hehhehe

Kyra said...

kayrul-shah::hahahahhahaha.... sbb kacang slalunya ditanam kat pasar malam.kedai runcit jer..ekekekekek

PinKy MoMMa said...

bestnyer cabut kacang..serius tak pernah cuba lagi..owh nak cuba larrrr!

suka tanam2 nih..huhu

Kyra said...

pinky momma::best tau...tak per nanti umah baru pinky momma siap..wat satu kebun tanam kacang..hahaahahha

PinKy MoMMa said...

hahahaha kalau ada kawasan la yang..umah co'et je camner ;p

eh mana entry ari ni?

Kyra said...

pinky momma: hari ni bw jek..hihihihii

♥MiZz-siHa♥ said...

singgah n follow u cni..
tq sudi singgah umah pink kt..
slam kenal..

PinKy MoMMa said...

datang lagi nak tgk entry..adeh pengunjung setia sudah hahahaha

Kyra said...

mizz sha:salam suai kenal juga,,,

Kyra said...

pinky momma::hahahahahaha welkam welkam